Myndigheter: Grannar till reservat bör ej få skadeersättning

Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen avråder från en särskild ersättning för granbarkborreskador i skog som gränsar till naturreservat. ”Det är svårt att utforma en ersättningsmodell som blir transparent och rättssäker om den ska bygga på fastställda samband”, säger Claes Svedlindh, Naturvårdsverket.        

Det bör inte införas en ny ersättning riktad mot markägare vars skog drabbats av granbarkborrar som kan ha spridit sig från formellt skyddade områden. Den slutsatsen gör Naturvårdsverket som har utrett frågan på uppdrag av regeringen, slutsatsen har även stöd från Skogsstyrelsen.

– Det är svårt att utforma en ersättningsmodell som blir transparent och rättssäker om den ska bygga på fastställda samband. Dessutom pågår domstolsärenden där frågan om möjlighet till ersättning genom skadestånd prövas. Införandet av en ersättningsmodell med likartat syfte skulle riskera att bli ett parallellt regelverk till skadeståndsrätten, säger Claes Svedlindh, avdelningschef på Naturavdelningen på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Resurskrävande

Ett sådant stöd skulle kräva väldigt stora resurser från såväl stat som markägare för att kartlägga orsaken till skador och till spridning av granbarkborren. Resurserna gör bättre samhällsnytta om de satsas på samarbeten för bekämpning, enligt Naturvårdsverket.

Att statliga myndigheter ska få större mandat att dokumentera privatägda skogar är sannolikt ingen önskvärd utveckling från markägarna sida, skriver Naturvårdsverket som inte heller ser något behov av ändringar till myndigheternas för att vidta åtgärder mot granbarkborreangrepp i skyddade områden.

– Däremot kan delar av arbetet bli bättre, till exempel genom att processen med att bilda ett skyddat område inte drar ut på tiden och därigenom skapar osäkerheter i ansvaret mellan stat och markägare, menar Claes Svedlindh.

I rapporten skriver Naturvårdsverket att det finns andra vägar om politiken anser att staten bör ta ett större ekonomiskt ansvar: ”Det kan röra sig om möjligheten till att utveckla särskilda buffert- eller skyddszoner kring skyddade områden eller att i stället för att utreda frågan om ersättning utreda om bidrag till enskilda markägare för förebyggande arbete bör utgå.”.

Forrige artikel EU: Stödet till palestinier fortsätter EU: Stödet till palestinier fortsätter Næste artikel Oppositionens alternativ till Svantessons sänkta bensinskatt Oppositionens alternativ till Svantessons sänkta bensinskatt
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.