Näringslivet slår larm när Naturvårdsverket krymper

Neddragningarna på Naturvårdsverket oroar det svenska näringslivet. I ett brev till regeringen varnar 15 branschorganisationer, med Svenskt Näringsliv i spetsen, för att en kompetensförlust på myndigheten kommer att skada näringslivets konkurrenskraft och hämma klimatomställningen.

Det är en tung lista på 15 branschorganisationer, anförda av Svenskt Näringslivs vice vd Karin Johansson, som skrivit under ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson, finansminister Elisabeth Svantesson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

I brevet lyfter organisationerna sin oro för Naturvårdsverket aviserade neddragningar, att myndigheten i vintras meddelade att man tvingas varsla 65 anställda.

De svenska myndigheterna har en helt central roll i att säkerställa att implementeringen och efterlevnaden av EU:s lagstiftning är möjlig, skriver de 16 organisationernas företrädare. Och i detta arbete har Naturvårdsverket en nyckelroll för ”att aktivt stötta näringslivet i omställningsarbetet och samtidigt skapa förutsättningar för fortsatt ekonomisk tillväxt och nya innovativa affärsmodeller, bland annat genom Klimatklivet”, står det i brevet till regeringen.

”Inte läge att spara på samhällsfunktioner”

En av de branschorganisationer som har undertecknat brevet är Innovations- och kemiindustrierna (Ikem).

– Vi är oroliga för att innovations- och kemiindustrin kommer drabbas mycket negativt med anledning av neddragningarna. Industrin vill och kan ställa om, men det ställer höga krav på att myndighetssverige effektivt kan förklara reglerna för enskilda företag. När klimathotet växer och industrin vill ställa om är det inte läge att spara på samhällsfunktioner, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef, i ett pressmeddelande.

I brevet listar organisationerna ett antal frågor där Naturvårdsverket har en central funktion för näringslivet:

Den kommande förpackningsförordningen (PPWR), den nyligen antagna ekodesignförordningen (ESPR), det kommande direktivet om hur miljöpåståenden får kommuniceras (Green Claims), industriutsläppsdirektivet (IED) samt genomförande av utsläppshandelsdirektivet (ETS) och gränsjusteringsmekanismen (CBAM).

Läs hela brevet här.

Altinget har sökt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Forrige artikel Så hade hyresgästerna röstat om det var riksdagsval i dag Så hade hyresgästerna röstat om det var riksdagsval i dag Næste artikel Vice riksbankschefen: Hushåll och fastighetsbolag behöver tåla högre ränta Vice riksbankschefen: Hushåll och fastighetsbolag behöver tåla högre ränta
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.