Naturvårdsverket: Tufft att klara skötseln av skyddad natur

Naturvårdsverket har tvingats till hårda prioriteringar vid fördelningen av årets anslag till åtgärder för värdefull natur. ”Det blir jättetufft för länsstyrelserna att upprätthålla skötseln av skyddade områden”, säger Claes Svedlindh, chef för Naturavdelningen på Naturvårdsverket.

När Naturvårdsverket har fördelat årets anslag till åtgärder för värdefull natur till länsstyrelserna har pengarna inte på långa vägar räckt så långt som myndigheten hade önskat. Bland de områden som får stryka på foten finns restaurering av ängs- och betesmarker, bidrag till kommunala naturvårdsprojekt, insatser för hotade arter samt underhåll av byggnader och anläggningar i naturreservat.

Claes Svedlindh, chef för Naturavdelningen vid Naturvårdsverket, säger att myndigheten har prioriterat skötsel av skyddad natur.

– Där har vi försökt hitta en absolut lägsta-nivå för vad som är minst smärtsamt eller tufft för länsstyrelserna, säger han till Altinget.

Anslaget till åtgärder för värdefull natur har visserligen ökat med sju procent i år jämfört med förra året, från 1,05 till 1,15 miljarder, konstaterar Claes Svedlindh. Men samtidigt har regeringen valt att öronmärka en betydande del av anslagen till satsningar som våtmarker, vandringsleder och bekämpning av invasiva arter. Därmed har kakan för de övriga områdena som ska finansieras av anslaget krympt med 25 procent.

Siffran ska också jämföras med år 2022 då anslaget var 1,95 miljarder kronor.

Tufft med skötseln

– Det är bekymmersamt att anslaget för skötsel är så lågt, inte minst i relation till att det tillkommer nya skyddade områden och att det även här skett kostnadsökningar, säger Claes Svedlindh och fortsätter:

– Det blir jättetufft för länsstyrelserna att upprätthålla skötseln av skyddade områden.

Svedlindh pekar även på de minskade medlen till åtgärdsprogrammen för värdefulla arter som ett bekymmer. Men han tillägger att regeringens satsning på våtmarker, som i första hand är en klimatsatsning, även innebär positiva effekter för den biologiska mångfalden.

{{toplink}}

Forrige artikel Så ska EU-kommissionärer som kandiderar i EU-valet agera Så ska EU-kommissionärer som kandiderar i EU-valet agera Næste artikel S: Tillsätt en förskolekommission S: Tillsätt en förskolekommission
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.