S: Tillsätt en förskolekommission

S-kvinnors ordförande Annika Strandhäll vill att Skolverkets riktlinjer för storleken på barngrupper blir lag. Socialdemokraterna vill i stället tillsätta en förskolekommission som ska se över utmaningarna i förskolan. 

Var fjärde barnskötare upplever att de inte kan garantera barnens säkerhet på grund av låg bemanning, visar en ny rapport från Kommunal. Nu vill S-kvinnor lagstifta om bemanning i förskolan och införa ett maxtak för barngruppernas storlek. 

– Situationen i förskolan har blivit akut. Regeringens politik innebär historiska nedskärningar i ett läge när läget i förskolan redan var på bristningsgränsen. Det kan inte beskrivas på något annat sätt än ett välfärdshaveri, säger Annika Strandhäll, ordförande S-kvinnor, i ett pressmeddelande. 

I en debattartikel i GP skriver Strandhäll att nedskärningarna i förskolan väntas bli värre i år. 

Förbundet föreslår att Skolverkets riktlinjer, där gränsen för grupper med ett- till treåringar är tolv barn och 15 för äldre barn, blir lag. 

– Vi måste säkerställa att personalen har möjlighet att se alla barn och ge det stöd som behövs till barn med extra behov, säger Annika Strandhäll.

S kräver förskolekommission

Åsa Westlund (S), utbildningspolitisk talesperson och vice ordförande i utbildningsutskottet, vill även hon se att Skolverkets riktlinjer följs. 

– För att nå dit krävs ett stopp för både nedskärningar och vinstjakt i förskolan. Vinstuttag måste förbjudas för att få bort drivkraften att dra ner på personal för att göra vinst, säger hon till Altinget. 

Partiet vill även att frågan om tvingande regler för bemanning i förskolan ses över. 

– Vi kräver att regeringen tillsätter en förskolekommission som bland annat ska titta på frågan om bindande bemanningskrav. Inom ramen för en Förskolekommission skulle forskare, politik och de fackliga organisationerna tillsammans kunna ta ett helhetsgrepp kring förskolan för att stärka kvalitén, likvärdigheten och personalens arbetsvillkor.

Forrige artikel Naturvårdsverket: Tufft att klara skötseln av skyddad natur Naturvårdsverket: Tufft att klara skötseln av skyddad natur Næste artikel EU-rivaler ger sig ut på gemensam valturné EU-rivaler ger sig ut på gemensam valturné
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.