Så ska EU-kommissionärer som kandiderar i EU-valet agera

Med nya etiska riktlinjer ska det bli tydligare hur sittande EU-kommissionärer ska få kampanja i valet till Europaparlamentet. Ursula von der Leyen, som nu lägger fram de nya reglerna, kan snart vara en av kommissionärerna som behöver följa dem.     

Med valet till Europaparlamentet runt hörnet har allt fler EU-kommissionärer börjat snegla på nya karriärsmöjligheter inför nästa mandatperiod. I det stora pusslet av EU-toppjobb som ska läggas efter valet är en kandidatur till en plats i parlamentet ett av alternativen.

För att det här ska gå rätt till lade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på onsdagen fram uppdaterade etiska riktlinjer för kommissionsledamöter som vill kandidera i valet till Europaparlamentet.

Sedan 2018 får kommissionsledamöter kandidera i EU-val utan att behöva ta obetald ledighet. Baserat på detta drog kommissionen upp riktlinjer för kommissionärer som deltog i EU-valet 2019.

Inför årets val har kommissionen tagit fram nya riktlinjer, som den här gången inte är tidsbundna till ett specifikt val. Man har även tagit fram nya, separata riktlinjer för kommissionärer som deltar i nationella val.

Skilja rollerna åt

Enligt de nya riktlinjerna är ”ett aktivt deltagande av kommissionsledamöterna i kampanjen är ett sätt att stärka den demokratiska debatten om den politik som ska föras i Europeiska unionens allmänna intresse”.

Det viktiga enligt riktlinjerna är dock att de två rollerna tydligt skiljs åt.

Det handlar exempelvis om att göra tydlig skillnad mellan sina uttalanden som EU-kommissionär och som kandidat. Bland annat måste kandidaterna skapa separata konton på social media.

Kandidater får inte heller använda sig av kommissionens resurser för kampanjändamål och måste se till att de sköter sitt jobb som kommissionär och deltar på alla ordinarie möten, även under kampanjperioden.

Regler för von der Leyen själv?

De nya riktlinjerna gäller även de som vill kandidera som sin partigrupps ledande kandidat för att bli EU-kommissionens ordförande – så kallad Spitzenkandidat.

Därmed kan de nya reglerna snart komma att gälla för kommissionsordföranden själv.

Tyskan, var politiska hemvist är i högergruppen EPP, är favorittippad till att även nästa år få styra kommissionsskutan – men än har hon inte givit besked i frågan. Enligt medieuppgifter är ett besked nära förestående – tidningen Politico pekar ut 19 februari som datumet med stort D.

Om några veckor kan von der Leyen därför dyka upp med ny profil i sociala medieflödet. Men så länge hon inte officiellt är kandidat är hon inte tvungen att följa sina egna etiska regler om att skilja rollen som kommissionsordförande och rollen som kandidat till sitt eget jobb åt.   

Hela havet stormar

Det är fler kommissionärer som går i jobbytartankar, om än inte med en parlamentskarriär i åtanke.

Förra veckan blev det klart att EU:s sysselsättningskommissionär, luxemburgaren Nicolas Schmit, blir den socialistiska partigruppens kandidat till tjänsten som kommissionsordförande.

Medan den nederländske klimatkommissionären Frans Timmermans lämnade EU-skeppet redan i augusti förra året för att kampanja i det nederländska valet, tog Danmarks EU-kommissionär Margrethe Vestager i höstas ledigt från sitt jobb på kommissionen för att kandidera till jobbet som chef för Europeiska Investeringsbanken – ett jobb hon i slutändan inte fick. Nu är danskan är tillbaka i Berlaymont-byggnaden, och säger sig vilja sitta kvar där en tredje mandatperiod.

Innan jul lämnade finskan Jutta Urpilainen sitt jobb som kommissionär med ansvar för internationella partnerskap för att kandidera i det finska presidentvalet, vars första omgång hålls på söndag denna vecka.

Häromveckan meddelade justitiekommissionären, belgaren Didier Reynders, att han kandiderar till ett toppjobb utanför EU-systemet, som generalsekreterare för Europarådet.

Forrige artikel Jämställdhetsmyndigheten: Regeringens krav på nästa gd Jämställdhetsmyndigheten: Regeringens krav på nästa gd Næste artikel Naturvårdsverket: Tufft att klara skötseln av skyddad natur Naturvårdsverket: Tufft att klara skötseln av skyddad natur
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.