Naturvårdsverket välkomnar EU-kommissionens vargförslag

EU-kommissionen anser att vargens skyddsstatus ska bli mindre strikt. Det är ett välkommet besked som skulle innebära ökat handlingsutrymme för förvaltningen av vargstammen, anser Naturvårdsverket.

Strax före jul meddelade EU-kommissionen att den vill se en ändring av vargens skyddsstatus. Enligt förslaget ska vargen gå från strikt skyddad till skyddad art, det vill säga flyttas från bilaga 2 till bilaga tre i Bernkonventionen. Därmed kan vargens status även ändras i art- och habitatdirektivet.

Naturvårdsverket hör till dem som välkomnar förslaget.

”Detta kan bli ett viktigt steg mot förändring i den internationella vargförvaltningen. Förvaltning av varg är i dag omgärdat av strikta juridiska ramar när det gäller möjligheten att besluta om jakt. Om detta blir verklighet ökar handlingsutrymmet inom förvaltningen, något som Naturvårdsverket ser positivt på”, säger Carl-Johan Lindström, chef för viltförvaltningsenheten, i ett pressmeddelande.

Ett liknande förslag från Schweiz år 2022 har varit uppe för omröstning bland medlemsländerna, men röstades den gången ner av en majoritet.

Peter Kullgren (KD) har drivit frågan om ändrad skyddsstatus under sin tid som landsbygdsminister.

”Vi välkomnar EU-kommissionens förslag, och vi kan konstatera att Sveriges ansträngningar att verka för en översyn av vargens skyddsstatus inom EU har gett resultat”, säger han i ett pressmeddelande.

WWF: ”Saknar grund i forskning och vetenskap”

Men förslaget möts inte av applåder från alla håll och kanter. Bland de hårdaste kritikerna hörs miljöorganisationen WWF.

”Det är oacceptabelt. Vargen används som symbol för att uppnå politiska mål där stad och landsbygd utpekas som motpoler. Vi accepterar inte beslut som saknar grund i forskning och vetenskap”, säger WWF:s generalsekreterare Gustaf Lind i ett pressmeddelande.

Enligt WWF är det första gången på 45 år en kommissionsordförande föreslår ett sänkt skydd för en hotad art. Organisationen befarar att kommissionens agerande kan skapa ett farligt prejudikat för alla arter och livsmiljöer, både inom och utanför EU.

Forrige artikel Tidigare riksdagsledamöter som avlidit 2023 Tidigare riksdagsledamöter som avlidit 2023 Næste artikel Sverige stadigt i täten för förnybar energi i EU Sverige stadigt i täten för förnybar energi i EU
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.