Neuro: En fungerande vardag är beroende av den enskildes betalningsförmåga

En restriktiv hjälpmedelstilldelning på många håll riskerar att fortsätta att skapa inlåsningseffekter och ett allt större beroende av andra hjälpinsatser som exempelvis hemtjänst. Det skriver företrädare för Neuroförbundet.

Af Neuroförbundet
Se undertecknarna i rutan nedan

I dag lever fler än en halv miljon svenskar med en neurologisk diagnos. Multipel skleros, Parkinsons sjukdom, stroke – oavsett diagnos är situationen unik för varje individ. Gemensamt för många är dock att vardagen kan underlättas av någon form av hjälpmedel för att kunna leva ett så aktivt och självständigt liv som möjligt. Det kan exempelvis handla om en rullstol, ett kommunikationshjälpmedel eller en rollator.

Stor ojämlikhet i landet

Bristerna vad gäller tillhandahållandet av hjälpmedel är dock mycket omfattade. En undersökning bland Neuroförbundets medlemmar visar att nära 40 procent saknar tillgång till de hjälpmedel de behöver. Det råder en stor ojämlikhet i landet gällande vad den enskilde får för möjligheter.

Det är positivt att regeringens budgetproposition för 2024 föreslås ge regioner och kommuner utökade resurser till hälso- och sjukvård. Tyvärr ges inte de tillskott som krävs för att också säkra invånarnas behov av adekvata hjälpmedel. Tvärtom befarar vi att hälsofrämjande åtgärder och tillgången på hjälpmedel försämras ytterligare i redan kostnadstyngda regioner och kommuner. En redan för restriktiv hjälpmedelstilldelning på många håll riskerar att fortsätta att skapa inlåsningseffekter och ett allt större beroende av andra hjälpinsatser som exempelvis hemtjänst.

Förutsättningarna för hjälpmedelsanvändare är inte lika över hela landet. Kostnads- och avgiftsfrågan är ett konkret exempel. I Södermanland har strax över hälften av våra medlemmar köpt ett hjälpmedel själva. I Gävleborg och Östergötland är motsvarande siffra nästan nittio procent.

Ta hjälpmedelsförsörjningen på allvar

En granskning gjord av Socialstyrelsen visar att även hjälpmedelsavgifterna kan skilja sig åt radikalt beroende på var man bor – i Stockholm är årsavgifterna för ortopediska skor 1 000 kronor. I Gävleborg bara 100 kronor. Det är oacceptabelt att möjligheterna till hjälp ska bero på var i landet man råkar bo. En fungerande vardag får inte vara beroende av den enskildes betalningsförmåga.

Vi har följande uppmaningar till regeringen

  • Ge Socialstyrelsen i uppdrag att inrätta ett kunskapscentrum för rehabilitering och habilitering med särskild uppgift att samordna och verka för en jämlik och kunskapsstyrd hjälpmedelsförsörjning.
  • Agera för att reducera skillnaden i utbud och avgifter mellan regioner, i enlighet med förslagen i den tidigare Hjälpmedelsutredningen 2017 (vars rekommendationer ännu inte genomförts).

Dessa åtgärder skulle göra skillnad och också visa att regeringen tar hjälpmedelsförsörjningen på allvar. I grunden handlar det nämligen om patienträttigheter och om alla människors rätt att leva fullt ut och vara delaktiga samhällsmedborgare.

Forrige artikel SD: Ändra regelverket så att IS-terrorister inte kan jobba med barn SD: Ändra regelverket så att IS-terrorister inte kan jobba med barn Næste artikel Det föds för få barn i Sverige – dags att tag i de låga födelsetalen Det föds för få barn i Sverige – dags att tag i de låga födelsetalen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.