Alexei Navalny får Sacharovpriset

Sacharovpriset för tankefrihet delas ut årligen för att hylla särskilda insatser för mänskliga rättigheter. Årets pristagare är den ryska regimkritikern Alexei Navalny. 

Den ryska regimkritikern och aktivisten Alexei Navalny har blivit internationellt erkänd för sin oppositionella aktivism. Han har riktat korruptionsanklagelser både mot den före detta presidenten Dmitri Medvedev och president Putin. Navalny avtjänar för närvarande ett två och ett halvt års fängelsestraff efter att ha dömts för att ha brutit mot reglerna för ett villkorligt straff från 2014.

Europaparlamentet har upprepade gånger krävt att han ska friges och att sanktioner ska införas mot de individer och juridiska instanser som fått honom fängslad.

De andra två nominerade finalisterna var Bolivias förra interimspresident Jeanine Áñez och en grupp med elva afhanska kvinnor som alla på olika sätt har arbetat för att stärka mänskliga rättigheter och jämställdhet, på högre politisk nivå och i det afghanska lokalsamhället. 

Om priset

Sakharovpriset instiftades år 1988 och delas ut av Europaparlamentet. Priset är uppkallat efter fysikern och människorättskämpen Andrej Sacharov, som fick Nobels fredspris år 1975. Prissumman är 50 000 euro. 

HÄR kan du läsa mer om årets pristagare och om de övriga nominerade. 

Forrige artikel Överblick: Löfven på sitt sista EU-möte och Weyler petas från kulturrådet Överblick: Löfven på sitt sista EU-möte och Weyler petas från kulturrådet Næste artikel Romson ny ordförande för Institutet för framtidsstudier Romson ny ordförande för Institutet för framtidsstudier
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.