Överblick: Löfven på sitt sista EU-möte och Weyler petas från kulturrådet

Stefan Löfven åker på sitt sista EU-toppmöte som statsminister. En läcka till BBC visar att flera länder vill tona ned behovet av att minska utsläpp av fossila bränslen. Tre veckor utan ökad smitta efter återöppnandet. Svante Weyler petas från kulturrådet. 

Stefan Löfven (S) befinner sig i Bryssel för sitt sista möte med Europiska rådet. Där befinner sig också Tysklands förbundskansler Angela Merkel som även hon gör sitt sista EU-toppmöte. Frågor på agendan är klimatet, EU:s yttre gränser och energibrist i Europa. 

Läcka avslöjar klimatmotstånd

En stor dokumentläcka till BBC visar att flera rika länder vill tona ned behovet av att minska utsläppen av fossila bränslen för att bromsa klimatförändringarna, rapporterar Sveriges Radio

Regeringar, företag och andra intresserade parter från bland annat Japan, Saudiarabien och Australien har enligt dokumenten uttryckt sin oro för en skärpt klimatpolitik. Läckan består av 32 000 kommentarer som avsetts för forskare som arbetar med att sammanställa vetenskapliga rön om hur klimatförändringarna ska hanteras.

Om en dryg vecka inleds FN:s klimatmöte COP26 där länderna kommer uppmanas till att göra omfattande utfästelser för att bromsa klimatförändringarna. 

Tre veckor utan ökad smitta

Nu visar färska siffror att smittotalen har avstannat – tre veckor efter att coronarestriktionerna lyfts. Vid samma tidpunkt förra året ökade smittspridningen. Dagens smittotal är mer än 30 procent lägre. 

– En väldigt stor del av anledningen är den höga vaccinationstäckningen i Sverige, säger statsepidemilog Anders Tegnell till SvD

Folkhälsomyndighetens senaste mätningar visar att 84,6 procent av befolkningen över 16 år vaccinerats med en dos och 79, 9 procent med två doser. Det rapporterar Svenska Dagbladet

Weyler petas från Kulturrådet 

Förläggaren Svante Weyler har varit styrelseordförande för kulturrådet sedan januari 2020. Nu har han avsatts vid ett möte med kulturminister Amanda Linds statssekreterare Emma Rung.  

– Jag ställde frågan om jag hade gjort något fel, men då sa hon att de är nöjda med mitt jobb men att jag är fel person för arbetet, säger Weyler till SVT

Statssekreteraren svarar att Kulturrådet och regeringen tackar Weyler för hans insats men att de vill ha någon med en annan ”kompetensprofil” och erfarenhet av statlig styrning. 

Forrige artikel Föräldraskap skapar lönegap – trots lika arbete Föräldraskap skapar lönegap – trots lika arbete Næste artikel Alexei Navalny får Sacharovpriset Alexei Navalny får Sacharovpriset
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.