Norges forskningsminister plagierade uppsats – avgår

Flera passager i Sandra Borchs, Norges minister för forskning och högre utbildning, masteruppsats från 2014 är identiska med andra studenters uppgifter. Vid en presskonferens på fredagskvällen avgick hon som minister. ”Inte förenligt med att vara ansvarig för det här området”, säger hon.

År 2014 lade forsknings- och högskoleminister Sandra Borch fram sin masteruppsats i juridik. Det handlade om säkerhetsföreskrifter inom petroleumindustrin. Hon studerade vid UiT Norges arktiska universitet.

Nu har tidningen E24 med hjälp av programmet Copyleaks, som kan upptäcka plagiat, hittat flera passager i Borchs avhandling som inte är ministerns eget verk. Flera stycken är identiska med texten i uppgifterna av studenterna Tanja Charlotte Øistad (från 2005) och Alexander Danielsen (från 2009). Ingen av dessa citeras som källor i Bochs uppsats.

Till och med stavfel har tagits med i Sandra Borchs masteruppsats – och blivit godkända. Universitetet i Tromsø rapporterade till flera medier på fredagskvällen att avhandlingen utreddes för bedrägeri, men att den inte avslöjades.

Avgår

Vid en presskonferens på fredagskvällen meddelade en hårt ansatt Sandra Borch att hon avgår som minister.

– Jag har meddelat statsministern och partiledaren att jag avgår som minister. Det beslutet är mitt och bara mitt. Det är inte förenligt med att vara minister för det här området, sade hon på fredagskvällen.

Hon tackade för möjligheten att bli en del av den norska regeringen och lyfte fram de många inspirerande möten hon haft med studenter under sina månader som minister.

– Jag vet inte hur mycket av avhandlingen, som jag lämnade in för många år sedan, som är plagiat. Jag är säker på att det finns många människor som har frågor, men jag kan inte säga något mer just nu.

Sandra Borch tog över som minister för forskning och högre utbildning i somras, efter att Ola Borten Moe tvingats avgå på grund av brott mot regeringens interna riktlinjer för aktieköp och jäv. Det fallet avslöjades också av E24:s journalister.

I sin regeringsroll har Sandra Borch ansvarat för universitets- och högskolesektorn. Nyligen hade departementet ett fall på sitt bord där en student anklagades för att ”plagiera sig själv”, det vill säga hänvisa till sitt eget tidigare arbete utan att ange källa. I samband med ärendet uppgav Borch till VG att det är viktigt att alla studenter följer reglerna för fusk och att det är lätt att förstå.

Går till stortinget

Borch återgår nu till sin roll som ledamot i Stortinget.

Hon var först ledamot av Stortinget som suppleant för Troms 2009–2013. År 2017 valdes hon in som ordinarie ledamot. Därefter satt hon i energi- och miljöutskottet. Hon valdes också in i Stortinget 2021, men togs sedan in som jordbruks- och livsmedelsminister i Jonas Gahr Støres regering. I samband med Borten Moes avgång utsågs hon till minister för forskning och högre utbildning den 4 augusti 2023.

Efter Borchs avgång säger centerledaren och finansministern Trygve Slagsvold Vedum att regeringen förlorar en tydlig röst, först för jordbruket, sedan för den högre utbildningen.

– Hon har satt sin prägel och har varit väldigt viktig för partiet. Sandra Borch har gjort ett misstag och har valt att ta ansvar för det. Jag respekterar det, säger Vedum i ett pressmeddelande.

Han tror att Borch kommer att fortsätta att vara viktig för centern i sin roll i Stortinget.

Statsminister Jonas Gahr Støre gick ut med ett pressmeddelande på fredagskvällen. Han förstår Borchs beslut och menar att det som avslöjats inte är förenligt med att vara minister för högre utbildning.

– Jag respekterar därför hennes beslut att avgå. Sandra Borch har gjort ett viktigt jobb som minister i två departement, och jag har verkligen uppskattat samarbetet, säger norska statsministern Jonas Gahr Støre.

Artikeln är översatt från Altinget.no

Forrige artikel C överväger att spräcka minoritetsstyret i Region Uppsala C överväger att spräcka minoritetsstyret i Region Uppsala Næste artikel Magdalena Andersson (S): ”Alla bostadsområden ska vara trygga” Magdalena Andersson (S): ”Alla bostadsområden ska vara trygga”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.