Norges hälsominister avgår efter plagiatskandal

Norges hälso- och omsorgsminister fuskade i sin masteruppsats. Nu meddelar hon sin avgång.

Norska hälso- och omsorgsministern Ingvild Kjerkol tvingas avgå efter att ha blivit fälld för avsiktligt fusk i sin masteruppsats. Det meddelar statsministern Jonas Gahr Støre vid en gemensam pressträff på fredagen.

– Slutsatsen som studentnämnden på Nord universitet kommit fram till förmedlades till Ingvild i onsdags. Kort därefter fick jag besked. Nämnden har kommit fram till att det förekommer en inte obetydlig mängd plagiat, och att det enligt lagen är att betrakta som fusk, säger han på pressträffen enligt Altinget.no.

Jonas Gahr Støre säger också att nämnden kommit fram till att plagiatet gjordes avsiktligen.

Fler fuskande ministrar

Kjerkol är inte den första norska ministern som tvingas avgå på grund av uppsatsplagiat. I januari blev det känt att forsknings- och högskoleminister Sandra Borch plagierat flera passager i sin masteruppsats i juridik. Kort därefter fick hon lämna sin position.

{{toplink}}

,

Forrige artikel Gulan Avci slutar som partisekreterare Gulan Avci slutar som partisekreterare Næste artikel Hon hade kunnat bli statsminister, men Palmemordet förändrade allt Hon hade kunnat bli statsminister, men Palmemordet förändrade allt
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.