Norges utrikesminister lämnar – klimatminister kliver in

Efter ett extrainsatt regeringssammanträde på måndagen meddelade den norska statsministern att fyra ministrar får lämna, däribland utrikesminister Anniken Huitfeldt som ersätts av klimat- och miljöminister Espen Barth Eide.

Af Ingrid Skovdahl
Journalist

Den tidigare utrikesministern Anniken Huitfeldt har varit i blåsväder efter ett uppmärksammat avslöjande om norska politikers aktieinnehav.

I och med hennes avgång intar Espen Barth Eide posten som utrikesminister, som han också hade för tio år sedan i Jens Stoltenberg andra regering.

Barth Eide har lång erfarenhet i politiken och har även varit försvarsminister och statssekreterare i både utrikes- och försvarsdepartementet.

Efter att Stoltenbergs regering avgick 2013 arbetade Barth Eide som direktör för World Economic Forum. Mellan 2014 och 2017 var han FN:s och Cyperns särskilda rådgivare för FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. 2017 valdes han återigen till ledamot i Stortinget.

Barth Eides utrikespolitiska bakgrund kan dock spåras ännu längre tillbaka i tiden. 1992 var han generalsekreterare för organisationen European Movement International, och en av frontfigurerna på ja-sidan som förlorade folkomröstningen om Norges EU-medlemskap 1994. Därefter anställdes han som forskare vid NUPI, där han ansvarade för FN-programmet. Från 2002 till 2005 var han chef för NUPI:s avdelning för internationell politik.

Regeringsrockad

I höst har Espen Barth Eide fått rollen som en av huvudförhandlarna under klimattoppmötet COP28 i Dubai, en roll han behåller trots att han nu inte länge är Norges klimat- och miljöminister.

Andreas Bjelland Eriksen, statssekreterare vid statsministerns kansli och olje- och energidepartementet, tar över posten som ny klimat- och miljöminister.

I och med regeringsrockaden får totalt fyra ministrar lämna sin post. Det handlar förutom utrikesministern även om arbetsmarknads-och integrationsministern, fiske- och havsministern och kommun- och distriktsministern. Statsminister Jonas Gahr Støre inrättar även en ny post som digitaliserings- och förvaltningsminister som Kari O. Tung (Ap) intar.

Artikeln är översatt från Altinget.no.

Forrige artikel Finsk ex-president död Næste artikel Stefan Ingves nya uppdrag Stefan Ingves nya uppdrag
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.