NTF går i konkurs efter korruptionsanklagelser

NTF, Nationalförsamlingen för trafiksäkerheten går i konkurs efter anklagelser om korruption och förskingring i miljonklassen. Det rapporterar Dagens nyheter.

Det var två visselblåsare som gick ut med uppgifterna om stora ekonomiska oegentligheter vilken föranledde en granskning av Trafikverket som pågått i sex månader. Den 12 april avgick NTF:s styrelseordförande Benny Örnerfors.

De avslöjade bristerna ledde fram till att organisationen inte beviljats skattefinansierat stöd för i år vilket nu resulterat i beslutet om konkurs och varsel av de anställda. Granskningen visar bland annat att det saknas specifikationer över hur skattepengarna fördelats.

NTF:s verksamhet finansieras främst av skatteintäkter som betalas ut via stöd från Trafikverket. Åren 2015 - 2021 rörde det sig om totalt 103 miljoner kronor.

Statsbidrag sponsrade konferenser

Enligt visselblåsarnas uppgifter har pengarna gått till mer än projekt som ska värna trafiksäkerheten.

– Det är djupt oprofessionellt och genomkorrupt. Man beviljas medel som skulle ha gått till olika projekt – men som i stället gått till att hålla sig med såväl fler tjänster som högre lönenivåer. Och till påkostade chefs- och ordförandekonferenser och medarbetardagar, säger en av visselblåsarna Malte Burwick till Dagens nyheter.

Han lyfte enligt egen utsago synpunkterna internt, men blev uppmanad av generalsekreteraren Marie Nordén att avstå från att prata med Trafikverkets revisorer för att inte ”skada organisationen”.

Marie Nordén menar att de ekonomiska oklarheterna handlar om problem med tidrapportering och brister i redovisningen som också har godtagits av Trafikverket under flera år. Trafikverket har i sin tur anlitat revisionsbyrån Ernst & young som ska genomföra en oberoende granskning av ärendet.

Konkursen berör enbart NTF Riks och inte lokalavdelningarna runt om i landet.

Forrige artikel SCA:s vd tar över som ordförande för Skogsindustrierna Næste artikel Kommunalrådsjakt i Västergötland
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.