Ny blixtremiss för ny förlängning av vattenkraftspaus

Regeringen håller fast vid blixtsnabba remisser när det kommer till att förlänga pausen för omprövningen av vattenkraftens miljövillkor. Än en gång ska pausen förlängas med två månader – något som meddelas med kort varsel.

Den 1 februari år 2023 satte regeringen arbetet med att förse landets vattenkraft med moderna miljövillkor på paus i ett år, beslutet gjordes med hänvisning till ”det allvarliga läget i elsystemet”. Regeringen såg risker för att de strängare miljökraven ska ge för stor påverkan på landets vattenkraft.

Därefter har pausen förlängts med ytterligare två månader.

Men trots att fjorton månader snart har gått och pausen löper ut den sista mars, så har några förslag till förändringar i regelverket för omprövningen inte synts till från klimat- och näringslivsdepartementet. Och på fredagskvällen stod det klart att regeringen behöver ännu mer tid.

I ett pressmeddelande som skickades halv åtta på fredag kväll meddelar regeringen att ett förslag på en förlängning av pausen med ytterligare två månader, för de vattenkraftsägare som skulle lämnat sina ansökningar den 1 april, nu är på väg ut på remiss.

– Vi är oerhört angelägna om att åtgärderna vid vattenkraftverken blir genomförda, så att deras negativa inverkan på miljön minskar. Omprövningen är en viktig del av Sveriges uppfyllande av EU:s ramdirektiv för vatten. Så fort vi har genomfört de nödvändiga åtgärderna under våren fortsätter prövningen, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i pressmeddelandet.

Inbjudan fredag eftermiddag

Mer exakt gick en inbjudan ut till ett remissmöte klockan halv sex på fredag eftermiddag, med sista anmälan direkt efter helgen, på måndagseftermiddagen. Mötet äger rum i dag tisdag efter lunch.

Det innebär å enda sidan vidare tidsramar än senast, då var remissmötet dagen därpå och skriftliga synpunkter skulle vara inne inom 28 timmar.

Remissen som nu gått ut innehåller enbart ett förslag på förordningsförändring om ändrat datum för pausen, inget ytterligare underlag eller några konsekvensbeskrivningar. Samma typ av brist på underlag var något som Energimyndigheten kritiserade i sitt remissyttrande vid förra förlängningen av pausen.

”Energimyndigheten saknar beskrivning av syftet med förordningsändringen. Utan ett syfte är det svårt att bedöma effekten av förändringen.” skrev myndigheten då i sitt yttrande och påpekade vikten av tydlighet och god framförhållning samt varnade för att en förlängning av pausen riskerar att skapa osäkerhet och mer arbete för de berörda verksamhetsutövarna.

Energiföretagen: Svårare frågor än man trodde

Johan Bladh är ansvarig för vattenkraft på branschorganisationen Energiföretagen. Han säger att det viktiga är vilka förändringar som regeringen kommer att föreslå.

– Vi har inte drivit någon linje vad gäller pausens längd, utan vilka regelförändringar vi vill se, säger han till Altinget.

Branschorganisationens tolkning av förlängningen av pausen är att regeringen faktiskt menar allvar med skrivningen i Tidöavtalet att man inte accepterar några miljövillkor som orsakar en oacceptabel påverkan på elsystemet.

Är det inte problematiskt för de berörda verksamhetsutövarna när pausen flyttas fram igen?

– De är ju så klart betjänta av framförhållning. Vi hade väl helst sett att man tagit ordentligt med tid för det här från början. Men jag tror det finns svårare frågor i det här än vad man trodde från början, det visade sig vara mer komplicerat, säger Johan Bladh.

Väntas riksdagsbeslut?

Enligt pressmeddelandet är regeringens målsättning att de förslagen som förbereds ska vara beslutade före den 1 juni. Om det ej är genomfört, så kommer pausen förlängas ytterligare. Energiföretagen Johan Bladhs bedömer att det eventuellt är ett tecken på att det inte enbart kommer vara aktuellt med förordningsförändringar som regeringen kan besluta om på egen hand. Utan att det kan ske ändringar som kräver beslut i riksdagen – vilket är en betydligt längre process.

{{toplink}}

Beslutskedja: Paus av omprövning för moderna miljövillkor

15/11
2022
12/12
2022
15/12
2022
31/8
2023
3/10
2023
28/11
2023
28/11
2023
19/12
2023
19/3
2024
2/4
2024
21/5
2024
24/5
2024
22/8
2024
27/8
2024
22/11
2024

Forrige artikel Utredare föreslår tillfälligt stöd för vissa tidskrifter – ”ingen stor målgrupp” Utredare föreslår tillfälligt stöd för vissa tidskrifter – ”ingen stor målgrupp” Næste artikel Överenskommelse om hälsodata klar till sist Överenskommelse om hälsodata klar till sist
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.