Ny forskningsminister i Norge – halva regeringen har bytts ut på två år

På tisdagen efterträddes centerpartisten Sandra Borch av partikollegan och historieprofessorn Oddmund Løkensgard Hoel på posten som Norges minister för forskning och högre utbildning. Han blir den nionde personen som ersätter en avgående minister socialdemokraten Jonas Gahr Støres regering, det innebär att halva regeringen har bytts ut på två år.

Den 55-årige historieprofessorn och centerpartisten Oddmund Løkensgard Hoel har blivit utsedd till Norges nye minister för forskning och högre utbildning, detta efter att Sandra Borch tvingats avgå efter plagiatanklagelser.

– Mitt jobb är att betona den betydelse som forskning, utbildning och kompetens har för framtiden och för landet. Både för värdeskapande, nödvändiga förändringar i offentlig sektor och för norsk säkerhet. Jag ser det som helt centralt för mitt jobb att lyfta det här fältet ännu mer, säger Oddmund Løkensgard Hoel till norska Altinget.

Statsminister Jonas Gahr Støre ska ha gjort en plagiatkontroll av Oddmund Løkensgard Hoels avhandling, men Hoel verkar mest glad över den uppmärksamhet som riktas mot hans forskning. I sin roll som forskare har han själv undervisat studenter i frågor som rör plagiat.

– Jag har dels lärt dem det formella regelverket, dels god forskningsetik och referenspraxis. Det är något som lärs in, det är ett eget hantverk. Man måste träna på det, som med allt annat i livet, och mängdträning hjälper, säger han.

Rockad i den norska regeringen

Jonas Gahr Støre tillträdde som Norges statsminister i oktober 2021 och sedan dess har hälften av hans 18 ministrar tvingats avgå av olika anledningar, det rapporterar NRK.

Enligt honom beror skiftena på ministerposterna på saker som har hänt innan personerna tog plats i regeringen.

– Jag skulle gärna ha sluppit allt det här, men jag tar mitt ansvar. När någonting uppstår tar vi tag i det med en gång, går in i det och drar de slutsatser som är nödvändiga, säger han till NRK.

Han säger även att han hoppas att det inte ska bli några fler incidenter nu, men att han inte kan garantera att det inte kommer att hända.

Forrige artikel   Skyttedal: ”Ebba Busch har inte varit ärlig mot mig” Skyttedal: ”Ebba Busch har inte varit ärlig mot mig” Næste artikel Tidigare riksbankschef kan bli ny Alectaordförande Tidigare riksbankschef kan bli ny Alectaordförande
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.