Ny myndighet ska följa totalförsvaret

Totalförsvarsanalys. Det ska Sveriges nästa försvarsmyndighet heta, föreslår utredaren Barbro Holmberg. Myndigheten, med uppdrag att följa upp och utvärdera totalförsvaret, föreslås har drygt 30 anställda och en årsbudget på 61 miljoner kronor.

– Den nya myndigheten föreslås bland annat få i uppgift att utvärdera de samlade effekterna av och kostnadseffektiviteten i statliga insatser inom totalförsvaret. Regeringen kommer därmed att få ett gediget kunskapsunderlag för att fortsätta utveckla totalförsvaret, så att det ger avsedd effekt och att offentliga medel används effektivt, säger Barbro Holmberg, som i veckan lämnade över sina förslag om en ny försvarsmyndighet till försvarsminister Peter Hultqvist (S), i ett pressmeddelande.

Öppning om ett år

Den nya myndigheten – som föreslås få namnet Totalförsvarsanalys – föreslås slå upp portarna den 1 januari 2023, men utredningen gör bedömningen att den kommer vara i full sving först ett år senare.

Barbro Holmberg pekar inte ut någon bestämd ort för myndigheten, men föreslår att den ska samlokaliseras med någon annan av försvarsdepartementets myndigheter.

När hon ritar upp en lämplig storlek på myndigheten landar förslaget till regeringen på 33 anställda och en årsbudget på 61 miljoner kronor.

Restriktivt med extrauppdrag

Holmberg skriver bland annat att det inte bör vara fritt fram för regeringen att ge myndigheten särskilda uppdrag utöver grunduppdraget, utan att omfattningen av särskilda uppdrag maximalt ska uppta hälften av myndighetens kapacitet.

Beslutskedja: En ny myndighet för uppföljning och utvärdering av totalförsvaret

16/4
2021
23/4
2021
21/5
2021
27/8
2021
31/12
2021
12/1
2022
14/1
2022
14/4
2022
22/4
2022

Forrige artikel Hallå där Pontus Andersson (SD) – ny riksdagsledamot Hallå där Pontus Andersson (SD) – ny riksdagsledamot Næste artikel Överblick: Statsministern har corona och försvaret kallar in reserver till Gotland Överblick: Statsministern har corona och försvaret kallar in reserver till Gotland
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.