Ny rapport: Så ska byggandet i norr ta fart

Tillgången på bostäder är avgörande för de industrisatsningar som planeras i Norrbotten och Västerbotten. Samtidigt börjar nu en inbromsning i byggandet märkas av även här. I en rapport som nu lämnas över till regeringen konstateras att flera åtgärder krävs för att den fortsatta samhällsexpansionen ska lyckas. 

Låt kommunerna köpa mark av staten, förläng det ekonomiska stödet till kommunerna för samhällsbyggande, och förläng lagen om tillfälliga bostäder – det är några av medskicken i rapporten om samhällsbyggandet i Norrbotten och Västerbotten som nu lämnas över till regeringen. 

– För att förstå storleken i de här utmaningarna kan man jämföra Bodens kommun, som ska bygga 3­ 200 bostäder till 2030, med vad det skulle innebära för Stockholms stad. Då skulle Stockholm behöva tredubbla den produktion de hade 2021. Då börjar man förstå hur stora utmaningarna är, säger Eva Nordström som är samordnare för hållbart samhällsbyggande i norr och ansvarig för de delar som gäller bostadsbyggande. 

I Norrbotten och Västerbotten beräknas att ett tillskott på 100 000 personer kommer att behövas till år 2035 till följd av de industrisatsningar som görs bland annat i Skellefteå, Luleå, Boden och Kiruna. Det ställer stora krav på kommunerna att möjliggöra för det bostadsbyggande som kommer behövas.

”Mer händer och fötter”

Från regeringens sida är en av de viktigaste åtgärderna just nu att stödet till samhällsbyggnadsprojekt i Norrbotten och Västerbotten förlängs, menar Eva Nordström. 

Stödet beslutades av den tidigare regeringen och för 2022 låg det på 15 miljoner kronor, men med ambitionen att öka upp stödet till 30 miljoner 2023 och 40 miljoner från 2030. 

– Kommunerna behöver mer händer och fötter och då behöver man veta att de här tillskjutande medlen kommer under en längre tid. I den bästa av världar i ett längre bemyndigande och inte bara i ett år i sänder. Då kan man ha en större kontinuitet i arbetet, säger Eva Nordström. 

– Kommunerna som berörs har ännu ingen ökad skattekraft, och då är det en utmaning att klara av att växla upp med så många medarbetare så att man orkar få fram alla de planer som ska fram på kort tid, översiktsplaner, detaljplaner och bygglov, tillägger hon. 

Regeringsbeslut om mark

Enligt rapporten och Eva Nordström behöver regeringen också ge Statens fastighetsverk i uppdrag att bidra genom att släppa till mark. 

– Det är viktigt framförallt ur Kirunas perspektiv. Sedan lång tid tillbaka äger staten all mark väster om odlingsgränsen. Det innebär att för all eventuell mark som ska säljas väster om odlingsgränsen krävs ett regeringsbeslut. 

Regeringen behöver också se till att den lag om tillfälliga bostäder som löper ut i maj nästa år förlängs. Lagen innebär att man fått bygga tillfälliga bostäder på mark som inte är planlagt för bostadsbyggande för att snabbt få till bostäder.

– Där tycker vi det är viktigt att få till en förlängning av den för att man snabbt ska få till tillfälliga bostäder. Det skulle kunna användas till särskilda studentbostäder, men också som bostäder för de som kommer för att arbeta under tiden man bygger permanenta bostäder, säger Eva Nordström.

Inbromsning i byggandet

Samtidigt som behovet av ett ökat bostadsbyggande är stort för att möta den expansion som sker kommer nu indikationer på att det ekonomiska läget får byggbolag i regionen att avvakta. I rapporten konstateras att marknaden har förändrats drastiskt och att det finns en stor osäkerhet kring om de planerade bostadsprojekten kommer att förverkligas trots att efterfrågan är hög. 

– Vi har sett vissa tendenser. Luleå kommun gick ut och förlängde sina markanvisningar ytterligare ett år för ett antal aktörer. Det handlade om att ge de här aktörerna möjlighet att arbeta om sina projekt, säger Eva Nordström. 

Även i Skellefteå har man sett vissa som avvaktar med sina projekt. 

– Det är en av de svåraste delarna just nu med inflationen, den ökande räntan och den allmänna situationen. Norrbotten och Västerbotten är ju en tillväxtregion så på det sättet är det fortfarande attraktivt, men det viktiga för byggbolagen är ju att få koll på inflation och ränta så att man vet vad man ska beräkna sina projekt på.

Råd till kommunerna

Eva Nordströms medskick till kommunerna är dock att fortsätta att växla upp arbetet trots signalerna och den stundande lågkonjunkturen. 

– Det stora medskicket till kommunerna just nu är att jobba på att inte bli förlamad av situationen utan snarare att ta fram ännu mer planer under tiden. Så att när det vänder är man startklar, det är det bästa rådet just nu, säger hon. 

– Sen har man ju sin allmännytta som man kan ge ett utökat uppdrag att titta på möjligheterna att bygga under tiden.

Forrige artikel Tidigare talesperson pekas ut för valmisslyckande: ”Märkligt” Tidigare talesperson pekas ut för valmisslyckande: ”Märkligt” Næste artikel Intern kritik mot valanalys: ”Det är kollektivt fattade beslut” Intern kritik mot valanalys: ”Det är kollektivt fattade beslut”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.