Ny riktning för bostadspolitiken – fokus på marktillgång för småhus

En ansvarsfull avveckling av investeringsstödet, en dialog med kommunerna om kompetensförsörjningen inom samhällsbyggnad och en möjlig utredning av bygglovsförenklingar. Det är några av de saker som bostadsminister Andreas Carlson lovar när bostadspolitiken nu läggs om. 

I dag presenteras regeringens budget för 2023. Men redan innan siffrorna på åtgärderna redogörs för presenterar bostadsminister Andreas Carlson den inriktning regeringen kommer att ha för bostadspolitiken under mandatperioden.

Fokus kommer ligga på att möjliggöra för fler att kunna äga sitt boende, att underlätta för unga att få en egen bostad, regelförenklingar för byggande. Men framförallt på att öka byggandet genom mer tillgång till byggbar mark. 

– Den stora skillnaden är bland annat att vi kommer att förenkla regler och öka tillgången till mer byggbar mark där kommunerna ska stimuleras att höja sin planberedskap, särskilt när det gäller småhus, säger bostadsminister Andreas Carlson till Altinget. 

Ett förslag som diskuterats tidigare för att öka tillgången till byggbar mark är en planeringsbonus till kommunerna. Kan det bli aktuellt?

- Det finns flera förslag som varit aktuella. Nu samlar vi alla de förslagen i analysarbete för att se vilka som kan vara mest effektiva. Så vi kommer titta på det brett. Det som är beskedet nu är att vi särskilt riktar in oss på det när vi nu lägger om bostadspolitiken. Jag stänger inte dörren för några saker, vi kommer återkomma med vad som är prioriterat.

Investeringsstödet

Redan förra året inleddes avvecklingen av investeringsstödet för hyresbostäder och studentbostäder när högerpartiernas budgetmotion antogs. Nu ger Andreas Carlson och regeringen beskedet att de kommer att tillföra pengar till investeringsstödet för att avvecklingen ska kunna ske stegvis. 

– Det kommer att vara en ansvarsfull avveckling. Vi skjuter till medel så att alla de ansökningar som beviljats stöd innan 1 januari 2023 ska kunna få det utbetalat. Men från den 1 januari 2023 kommer inga fler ansökningar att beviljas. 

Vilken summa kommer ni att skjuta till? 

– Den exakta summan vi skjuter till kommer att framgå i budgeten. Men det viktiga är att de medel som regeringen tillför för 2023 till 2025 garanterar att alla projekt som har beviljats stöd kommer att få det. 

Ni vill med den nya politiken förenkla byggreglerna för att främja mer byggande. Vilka förändringar är det ni ser framför er?

– Vi kommer att titta på detta brett och har redan startat arbetet för att se både vad som kan göras på ganska kort sikt och på medellång sikt och kommer att återkomma. Men det handlar om bygglovsförenklingar. 

Det råder brist på flera yrkeskategorier inom samhällsbyggnadssektorn. Är ni beredda att också tillföra resurser för att kommunerna ska kunna anställa personal och på så sätt korta byggprocesserna? 

– Kompetensförsörjningen är en viktig fråga när det gäller att höja planberedskapen hos kommunerna och det är något vi tittar på. Jag ser fram emot god dialog med kommunsektorn för att se vad som efterfrågas för att kunna möta de behov som finns. Sen kommer vi vara flera som behöver ta vårt ansvar men jag kommer göra det jag kan som bostadsminister och regeringen har detta på sin agenda.

Kommunerna är en del i byggprocesserna, men även Trafikverket och Länsstyrelsen är ju ofta inblandade i byggprocesser. Vilka krav kommer ni att ställa på dem? 

– Det är inte endast en del som kommer att lösa problemet med de tröga processerna utan vi har ett brett angreppssätt när vi ska öka tempot och förenkla reglerna. Och där är också de statliga myndigheternas roll i detta viktiga att belysa. Det kommer vi återkomma till. 

Kommer det tillsättas en utredning för att se över byggprocesserna? 

– Ja, det utesluter jag inte. Det finns ju ett par utredningar igång. Vi är nu i processen att titta på de som pågår, hur långt de har kommit och om det ska läggas tilläggsdirektiv till de utredningarna. Men vi har inte i det här läget en färdig utredning som kommer att tillsättas. Men det kommer att behöva utredas en del saker.

{{toplink}}

Forrige artikel Marika Markovits – ny biskop med hjärna för idéburen välfärd Marika Markovits – ny biskop med hjärna för idéburen välfärd Næste artikel Grafik: Budgeten 2023 jämfört med budgeten 2022 Grafik: Budgeten 2023 jämfört med budgeten 2022
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.