Så mycket lägger studenterna på hyra

70 procent av Sveriges studenter har för hög hyra, det menar Sveriges förenade studentkårer. Samtidigt uppger allt färre studenter att de har en bra ekonomisk situation. 

70 procent av landets studenter betalar mer än 4 000 kronor i hyra enligt en ny undersökning som gjorts av Novus på uppdrag av Sveriges förenade studentkårer (SFS).

Det innebär att 70 procent av studenterna lägger mer än 30 procent av studiemedlet på boendet, vilket är gränsen för vad som är en rimligt boendekostnad enligt SFS. 

I snitt lägger en student 34 procent av sin inkomst på boendekostnader, att jämföra med övriga befolkningen där snittet ligger på 20 procent. Undersökningen visar också att var fjärde student lägger mer än 6000 kronor i månaden på boendet.

– Studenter har oproportionerligt höga boendekostnader. Vi anser att det behövs ett bättre bostadsbidrag som är anpassat efter studenternas situation, säger Jacob Färnert ordförande för SFS.

Samtidigt uppger 59 procent av studenterna att de tycker att deras ekonomiska situation är bra eller mycket bra i februari 2024. Vilket är en minskning sedan 2020 då siffran låg på 66 procent. En utveckling som oroar SFS. 

– Hösten 2020 när vi senast gjorde undersökningen var många oroliga på grund av pandemin och det var svårt att hitta extrajobb. Vi hade hoppats att det skulle vara bättre nu, säger Jacob Färnert. 


Forrige artikel S säger ja till vräkningslag – men kräver kompletteringar S säger ja till vräkningslag – men kräver kompletteringar Næste artikel Kommunal varslar om strejk Kommunal varslar om strejk
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.