Ny vallag på gång i Tyskland – oppositionen rasar

Den tyska förbundsdagen har röstat ja till en ny vallag. Effekten kan bli att två av oppositionspartierna ryker i nästa val. Men det politiska dramat är inte slut. Redan innan lagen är i mål har den överklagats till domstol.

Tysklands parlament växer och Altinget har tidigare skrivit om de heta diskussionerna kring hur antalet ledamöter ska minskas. Trots att alla partier delar ambitionen har de inte lyckats hitta en lösning.

Regeringspartierna skruvade därför i sitt förslag och presenterade ett nytt. Men om oppositionen var kritisk mot det förra förslaget var det en västanvind jämfört med tonläget som är efter det nya som nu också fått grönt ljus i förbundsdagen.

Räddningsplanka tas bort

Kritiken från det kristdemokratiska partiet CSU mot att inte alla valkretsvinnare är garanterade plats består. För att undvika att allt för många drabbas har regeringssidan i sitt andra förslag höjt antalet fasta mandat från 598 till 630.

Men det är en annan ändring från regeringspartierna som fått striden att blossa upp ordentligt. I den nya lagen stryks den så kallade ”grundmandatsklausulen”. Den har inneburit att ett parti som vunnit tre valkretsar (direktmandat) får ta del av den procentuella fördelningen av listmandaten, även om partiet inte nått upp till 5-procentsspärren.

I det senaste valet, 2021, räddades vänsterpartiet die Linke av just den regeln. Partiet fick bara 4,9 procent av rösterna men vann tre direktmandat. Det gör att det i dag sitter 39 ledamöter från die Linke i förbundsdagen. Med den nya vallagen hade antalet varit 0.

– Ni vill politiskt eliminera två oppositionspartier. Om Viktor Orbán och Kaczyński snickrar ihop sina egna vallagar, då twittrar ni så att fingrarna blöder och demonstrerar. Det ni gör i dag, för att tala klarspråk, är ingenting annat än en valrättsreform i den andan, sade Jan Korte, gruppledare för die Linke, i den hetsiga debatt som föregick omröstningen.

Upprört

Även CSU kan drabbas av grundmandatsklausulen. Hittills har partiet aldrig varit under spärren men eftersom partiet bara ställer upp i Bayern så krävs det ett starkt stöd för CSU i delstaten för att nå upp till 5 procent på riksnivå. 2021 fick partiet till exempel bara 5,2 procent samtidigt som partiet vann 45 valkretsar.

Partiets gruppledare Alexander Dobrindt anser att det kan leda till en märklig situation.

– Det är val, det finns valkretskandidater, medborgarna väljer. Det finns en vinnare men ingen får plats i förbundsdagen. Det gynnar inte förtroendet för politiken. Det gynnar politikförakt, sade han i debatten.

Vägen framåt

Den nya lagen är inte i hamn än. Först ska det tyska förbundsrådet (Bundesrat) som består av representanter för delstaterna ge tummen upp. Sen ska också presidenten Frank-Walter Steinmeier skriva under den, efter en bedömning av om den strider mot grundlagen. Det är mycket ovanligt att presidenten säger nej. Det har bara skett nio gånger i Tysklands historia och bara två gånger de senaste 30 åren. Men die Linke har redan vädjat till Steinmeier att göra just detta.

Die Linke har också föreslagit komprommissen att man tar bort grundmandatsklausulen men i stället sänker spärren från 5 procent till 3 eller 3,5 procent. Det har dock avfärdats av Socialdemokraterna.

Parallella domstolsprocesser

Redan innan processen är i mål har lagförslaget också överklagats till den tyska författningsdomstolen. Men den har redan fullt upp med en överklagan av den nuvarande vallagen.

Den ändring som genomfördes 2020 (en liten minskning av antalet utjämningsmandat) drevs igenom av dåvarande regeringen CDU/CSU och Socialdemokraterna. Även då rasade oppositionen och överklagade. Nu sitter två av de klagande partierna (liberala FDP och De gröna) i regeringen och vill inte längre pröva frågan.

Men författningsdomstolen tycker ändå att det är av ”allmänintresse” att veta om de nuvarande ledamöterna ”är valda på författningsmässiga grunder”. Det är alltså mycket möjligt att två vallagar snart befinner sig parallellt hos den tyska författningsdomstolen.

Att partierna inte lyckas enas om spelreglerna diskuteras flitigt i Tyskland. Det finns en rädsla för att det sätts i system att vallagen ändras beroende på vilken konstellation som styr. CDU/CSU har sagt att de kommer att göra just det om de återfår makten.

{{toplink}}

Forrige artikel SD: Arbetet mot invasiva arter borde inte skurits ned SD: Arbetet mot invasiva arter borde inte skurits ned Næste artikel Tidöpartierna vill ha fler dubbeldagar i föräldraförsäkringen – om pengarna finns Tidöpartierna vill ha fler dubbeldagar i föräldraförsäkringen – om pengarna finns
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.