Nya landshövdingar i Halland och Västerbotten

UTNÄMNINGAR. Länsråden Jörgen Peters och Lars Lustig blir vikarierande landshövdingar i Halland och Västerbotten från och med den 1 april.

Regeringen har utsett länsråd Jörgen Peters till vikarierande landshövding i Halland fram till dess att en ordinarie efterträdare blir klar efter att landshövding Lena Sommestad, tidigare miljöminister, avgår. Sommestad har varit landshövding i Halland sedan den 1 april 2014.

Peters tillträdde som länsråd den 1 juli 2015 och har mångårig utbildnings- och chefserfarenhet från både nationell och internationell verksamhet. Han har bland annat arbetat som beredskapsdirektör vid Länsstyrelsen i Hallands län sedan januari 2011. 

– Jag är glad över att Jörgen Peters har tackat ja till att gå in som vikarierande landshövding. Jag lämnar mitt uppdrag mitt i den allvarligaste kris som Sverige har upplevt på decennier, och jag vet att Jörgen Peters har alla förutsättningar att leda Länsstyrelsens arbete i denna utmanande situation. Jörgen har en god kunskap om vad landshövdingeuppdraget innebär och är väl insatt i Länsstyrelsens verksamhet, säger Lena Sommestad i ett pressmeddelande.

Västerbotten

I Västerbotten tar Lars Lustig, även han länsråd, över som tillförordnad landshövding från den 1 april. Den nuvarande landshövdingen Magdalena Andersson har suttit sedan år 2012 men hennes förordnande går ut nu i mars.

Lustig har varit länsråd i Västerbotten sedan år 2013. Tidigare har han också bland annat varit universitetsdirektör vid Umeå universitet och arbetat på utbildningsdepartementet.

– Det ligger förvisso i rollen som länsråd att vid behov kunna axla rollen som tillförordnad landshövding, men det utesluter inte att jag ändå känner stor ödmjukhet inför det förtroende som regeringen givit mig i dag. I den situation som världen, Sverige och Västerbotten för närvarande befinner sig med Corona-viruset är det viktigt att Länsstyrelsen, i sin roll som regional krishanteringsmyndighet, fungerar så stabilt och förtroendeingivande som den bara kan, säger Lustig i ett pressmeddelande.

Nya länsråd

Eftersom länsråden Peters och Lustig blir tillförordnade landshövdingar har regeringen också utsett vikarierande länsråd.

I Halland blir Lovisa Ljungberg, enhetschef på utvecklingsenheten, vikarierande länsråd.

I Västerbotten går samma roll till Maria Hanell, i dag chef för enheten för verksamhetsstöd. 

,

Forrige artikel Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (26 mars) Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (26 mars) Næste artikel Nygammal gd till ISP – ser ökad försvarsexport kommande år Nygammal gd till ISP – ser ökad försvarsexport kommande år
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.