Nya Säpo-chefen vill få bättre verktyg

Regeringen har utsett Charlotte von Essen till ny Säpo-chef. Vid en pressträff lyfte hon hur digitaliseringen ökat samhället sårbarhet och hur den utmanar Säkerhetspolisen. ”Här behöver vi ha en lagstiftning som stödjer att vi kan jobba på ett mer modernt sätt med informationshantering.” säger hon.

Charlotte von Essen är ny chef för Säkerhetspolisen från och med den 1 oktober. Hoten mot Sverige har förändrats, konstaterar hon vid en pressträff tillsammans med inrikesminister Mikael Damberg (S) på torsdagsförmiddagen.

– Hoten mot Sverige har förändrats. I dag har vi ett säkerhetshot som kommer från främmande makt och ett hot från våldsbejakande extremister. Det är något som pågår här och nu, hela tiden. Bedömningen från Säkerhetspolisen är att utvecklingen kommer fortsätta de närmaste åren, säger Charlotte von Essen som i dag är biträdande chef för Säpo.

Hon efterträder Klas Friberg som har varit myndighetens chef i tre år och som väljer att sluta i förtid, av privata skäl.

”Nål i en väldigt stor höstack”

Charlotte von Essen lyfter att digitaliseringen har ökat sårbarheten i samhället och att bristerna i säkerhetsskyddet är stora. Det kräver mycket av Säkerhetspolisen, dels på grund av att mycket information är krypterad, dels att det är stora informationsmängder att hantera. 

– För att vi ska kunna ligga steget före så måste vi kunna se till att förhindra och avvärja att saker händer. Då är information naturligtvis oerhört väsentligt. I dagsläget behöver vi hitta en nål i en väldigt stor höstack. Här behöver vi ha en lagstiftning som stödjer att vi kan jobba på ett mer modernt sätt med informationshantering, säger Charlotte von Essen. 

Forrige artikel ”Jag har slagits för landsbygden hela mitt politiska liv” ”Jag har slagits för landsbygden hela mitt politiska liv” Næste artikel Överblick: Besked om Oskarshamn, höjd militär beredskap och glatt för M och V Överblick: Besked om Oskarshamn, höjd militär beredskap och glatt för M och V
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.