Nya talespersoner för C och MP – så vill de driva bostadspolitiken

Jan Riise (MP), ny bostadspolitisk talesperson för Miljöpartiet, sätter visst hopp om framtida uppgörelser i bostadspolitiken till Liberalerna. Centerpartiets motsvarighet, Alireza Akhondi (C), utesluter inte att de lägger fram ett justerat förslag om strandskyddet. 

Miljöpartiet och Centerpartiets bostadspolitiska talespersoner har båda lämnat riksdagen. Ola Johansson (C) ställde inte upp för omval och Emma Hult (MP) fick lämna när partiet förlorade ett mandat i Jönköpings län. 

För Miljöpartiet tar nu nyvalda riksdagsledamoten Jan Riise över den bostadspolitiska stafettpinnen. Riise har varit ordförande för Miljöpartiet i Halland och ersättare i kommunfullmäktige i Kungsbacka kommun. Men posten i civilutskottet så väl som riksdagsuppdraget är helt nytt. 

Prio på ökat byggande

– Ja, det är mycket att sätta sig in i men civilutskottet med bostäder, samhällsplanering och grön omställning är ju min bakgrund sen tidigare. Jag har jobbat med de frågorna på Chalmers i många år, säger Jan Riise (MP) till Altinget. 

Frågorna Jan Riise kommer att prioritera inom bostadspolitiken är dels att få till ett ökat byggande, där han bland annat nämner investeringsstödet som en åtgärd. Men han vill också se till att byggsektorn minskar sin klimatpåverkan, att mer byggande görs i trä och att det blir enklare att ta del av samhällets utbud genom cykel eller kollektivtrafik oavsett var man bor. 

Det finns flera frågor som ni har drivit som det i dag inte finns stöd för i riksdagen, till exempel investeringsstödet du nämner. Vad ser du att ni kan få igenom inom bostadsfrågorna och med vilka?  

– Som alla vet så är vi i ett parlamentariskt underläge. Men självklart kommer jag att argumentera för våra frågor. Vi har regerat med andra partier tidigare och lyckats komma överens. Det går säkert att hitta ett stöd och det är mycket som återstår att se var det landar, till exempel hur Liberalerna kommer att ställa sig till vissa klimatfrågor, säger Jan Riise (MP). 

C hämtar från arbetsmarknadsutskottet

För Centerpartiet blir Alireza Akhondi (C), som varit riksdagsledamot sedan 2018, partiets nya bostadspolitiska talesperson. Han har tidigare varit ledamot i arbetsmarknadsutskottet.

– Det finns en liten startsträcka, men jag har alltid varit intresserad av bostadspolitiken och följt den. Och jag har en hel del idéer och tankar om hur man kan göra bostadspolitiken mer inkluderande. Det finns många insiders och outsiders på bostadsmarknaden. Då tänker jag till exempel på svårigheten för förstagångsköpare och utrikes födda att komma in, säger Alireza Akhondi (C). 

Att se över kommunala särkrav, stimulera ökad rörlighet, regelförenklingar men också eventuella subventioneringar på marknivå eller i byggskedet, ser Akhondi som åtgärder han vill prioritera för att lösa utmaningarna på bostadsmarknaden. 

Innan valet lovade Centerpartiet bland annat att underlätta processen för miljöprövning, att inför ett ROT-avdrag för exempelvis värmepumpar och att ge kommunerna rätten att peka ut områden där bygglov. Hur kommer ni gå vidare med dessa frågor? 

– Centerpartiets politik ändras inte för att man byter talesperson. De här frågorna är förankrade och alla de här vallöftena är frågor vi kommer driva, säger Alireza Akhondi (C). 

Förslaget om ett förändrat strandskydd röstades ju ner av de borgerliga partierna. Kan ni tänka er att lägga fram ett justerat strandskyddsförslag i Riksdagen?

– Det vill jag inte utesluta, men just nu ligger inte det i pipeline. Vi får se hur processerna går men vi har inte ändrat uppfattning som parti. 

Forrige artikel Kommunala styren formas på flera håll – SD kliver fram Kommunala styren formas på flera håll – SD kliver fram Næste artikel Nya trafikutskottstoppen: ”Centralt med fokus på hela landet” Nya trafikutskottstoppen: ”Centralt med fokus på hela landet”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.