Nya vice riksbankschefen: ”Oerhört viktigt uppdrag”

Nationalekonomen Anna Seim tillträdde på onsdagen sitt nya jobb som vice riksbankschef. ”Jag har alltid trivts bra i gränslandet mellan forskning och policy”, säger hon.

I mars utsåg riksbanksfullmäktige Anna Seim, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, till ny vice riksbankschef. På onsdagen tillträdde hon sitt nya uppdrag som sträcker sig i sex år framöver.

– Det är ett oerhört viktigt uppdrag som jag är väldigt ödmjuk inför. Jag har alltid trivts bra i gränslandet mellan forskning och policy och ser verkligen fram emot att få vara med och faktiskt utforma penningpolitiken, säger Seim i ett pressmeddelande.

Anna Seim har bland annat forskat om inflationsmålets effekter på lönebildning. I utvärderingen av Riksbankens penningpolitik 2022 kritiserade Seim centralbanken för dess inflationsprognoser.

I och med sitt nya uppdrag lämnar hon sin plats i Finansinspektionens styrelse och även sin roll som ledamot i Finanspolitiska rådet. 

Seim kommer att delta i sitt första penningpolitiska möte den 26 juni 2024. I riksbanksdirektionen sitter också riksbankschef Erik Thedéen, förste vice riksbankschef Anna Breman och vice riksbankscheferna Aino Bunge och Per Jansson.

Forrige artikel Tidigare MP-ledamöter gick över till V – lämnar i protest Tidigare MP-ledamöter gick över till V – lämnar i protest Næste artikel Han är Suicide zeros nye ordförande
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.