Nytt avfallsregister igång – berör en miljon verksamheter

Naturvårdsverkets nya avfallsregister för rapportering av farligt avfall är igång. Registret berör upp till en miljon företag och verksamheter, enligt myndighetens uppskattning.

Från den 1 november ska företag och verksamheter som hanterar farligt avfall rapportera uppgifter till registret.

– Alla som rapporterar till det nya avfallsregistret bidrar till en tydligare bild över det farliga avfallets väg genom landet. Det ökar möjligheten att avfallet tas om hand på rätt sätt. Det händer fortfarande att farligt avfall lämnas i skog, sjöar och mark där det kan skada människor och miljö, förklarar Ulrika Gunnesby, enhetschef på Avfallsenheten på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Eftersom nästan alla verksamheter någon gång lämnar ifrån sig någon typ av farligt avfall – till exempel elektronik, lysrör eller olika kemikalier – så beräknar Naturvårdsverket att över en miljon företag och verksamheter berörs av det nya registret.

Forrige artikel Hon blir chef för public affairs på Vattenfall Næste artikel 13-åring får pris för solcellsdrivet strykjärn
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.