Nytt besked: Sverige räknar inte in utsläppen från Nord Stream

Naturvårdsverket ändrar sin tidigare bedömning om utsläppen från gasläckan i Nord Stream. Efter en rättslig utredning har myndigheten nu landat i att utsläppen inte ska ingå i Sveriges klimat- och luftrapportering till EU och FN.

Efter en rättslig utredning har Naturvårdsverket ändrat sin tidigare uppfattning angående hur läckorna från gasledningarna Nord Stream 1 och 2 hösten år 2022 ska rapporteras. Enligt den nya bedömningen ska Sverige nu inte ta med utsläppen i klimat- och luftrapporteringen till EU och FN.

– Den rättsliga utredningen som nu genomförts har gett oss ny kunskap och tydliggör hur vi ska tolka FN:s rapporteringsriktlinjer och rapportera Sveriges utsläpp till EU i mitten av januari, säger Anna-Karin Nyström, chef på Klimatmålsenheten på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Enligt Naturvårdsverket skulle ungefär 5,8 miljoner ton koldioxidekvivalenter adderas till Sveriges utsläpp av växthusgaser år 2022.

Följer ministerns uppfattning

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari kallade det då ”väldigt olyckligt” om det skulle leda till att Sverige får betala böter till EU.

”Min inställning är att när ett sabotage har skett på ett annat lands gasledning, vore det bekymrande om Sverige förväntas stå för notan och att utsläppen ska registreras som våra”, sade hon i ett uttalande.

Den nya bedömningen utgår från FN:s havsrättskonvention som innebär att Sverige inte har någon jurisdiktion över rörledningar för transport av fossilgas inom den exklusiva ekonomiska zonen, därmed ska inte heller utsläppen från Nord Stream-läckan ingå i Sveriges rapporten till EU och FN.

Forrige artikel Så hanterar myndigheterna regeringens sparkrav Så hanterar myndigheterna regeringens sparkrav Næste artikel Ivo får mer pengar mot välfärdskriminalitet – S kritiska Ivo får mer pengar mot välfärdskriminalitet – S kritiska
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.