Oklart när könstillhörighetslag kan klubbas

Det är fortfarande oklart när riksdagen kan ta ställning till förslaget om ny könstillhörighetslag. ”Skulle utskottet komma fram till att vi ska ha en remissrunda så kommer det påverka när vi är klara”, säger ordförande Christian Carlsson (KD) till Altinget.

Propositionen om en ny könstillhörighetslag skulle ha kommit för snart ett år sedan, men något förslag från regeringen har det inte blivit. I september valde därför Moderaterna och Liberalerna att gå direkt till riksdagen.

– Det är ganska okonventionellt. Vi tar lagtexten och föreslår i utskottet att det blir ett utskottsinitiativ, sade Liberalernas ledamot i socialutskottet Lina Nordquist till Altinget då.

Men huruvida det blir något förslag för riksdagen att faktiskt ta ställning till är inte klart. Det förslag som ligger på utskottets bord är en omarbetad text utifrån lagrådsremissen, som Lagrådet hade flera synpunkter på.{{toplink}}

Socialdepartementets rättschef var kallad till utskottsmötet i torsdags, liksom Jämställdhetsmyndigheten och Sveriges kvinnoorganisationer, för att lämna sina synpunkter.

På torsdag kommer flera myndigheter till utskottet för att lämna synpunkter och då bjuds också justitieutskottet, arbetsmarknadsutskottet och skatteutskottet in. Däremot blir det ingen öppen utfrågning, vilket Kristdemokraterna hade velat ha. Det stöddes bara av Sverigedemokraterna.

– Vi tycker att det hade varit bra att ha en offentlig utfrågning för då kan man ju samla många aktörer och ledamöterna skulle få ställa sina frågor så att alla kan höra argumenten brytas mot varandra, säger socialutskottets ordförande Christian Carlsson (KD) till Altinget.

Ytterligare tre utskott

Socialutskottet har redan nu beslutat att justitieutskottet, skatteutskottet och arbetsmarknadsutskottet ska få yttra sig skriftligt kring Moderaternas och Liberalernas utskottsinitiativ, men Christian Carlsson hade hellre skjutit på beslutet att låta utskotten lämna synpunkter på förslaget tills efter mötet på torsdag, och tills frågan diskuterats mer i sak. 

– Jag tycker att en rimligare ordning hade varit att utskottet hade haft våra informationstillfällen först och att ledamöterna därefter fått möjlighet att ta intryck av svaren och varandras argument. Därefter hade vi kunnat besluta vad utskotten ska få yttra sig om för lagförslag och vilka utskott som ska få yttra sig. Det fanns dock en önskan från en majoritet att påskynda det förfarandet. De vill har en snabb process.

Kristdemokraterna säger nej till att sänka åldersgränsen för att kunna ändra juridiskt kön och även till att kravet på könsdysforidiagnos föreslås tas bort.

– Det är fruktansvärt att många som lider av könsdysfori behöver vänta länge på att få det stöd de behöver. Rätt väg framåt är dock att ge uppdrag till Socialstyrelsen att öka tillgängligheten när det gäller den här typen av stöd och behandling. Det är däremot helt fel att ta bort diagnoskraven och att sänka åldersgränsen trots att läkare och psykiatriker nu varnar för detta. 

Flera möjligheter

Socialdemokraterna står bakom lagförslaget, som arbetades fram när de satt i regering. Men i höstas gick S-kvinnors ordförande Annika Strandhäll ut och sa att hon vill se en försiktigare linje. 

– Vi behöver ta ett steg tillbaka nu, sade hon till tidningen Dagen efter ett riksdagseminarium kring frågan. Enligt Svenska Dagbladet har uttalandet väckt irritation internt, men S stödjer fortfarande lagförslaget.

Tidsplanen för den fortsatta beredningen ska diskuteras i dag, tisdag och där finns flera möjligheter.

– Svaret är att den här frågan kan avgöras nu i februari-mars, det kan avgöras i slutet av våren eller det kan avgöras efter sommaren. Skulle utskottet exempelvis komma fram till att vi ska ha en remissrunda så kommer det påverka hur lång tid det tar att bli klar. I bästa fall kommer ju Socialdemokraterna på att det här inte är ett genomtänkt förslag och så faller alltihop, säger Christian Carlsson. 

Justitieutskottet, arbetsmarknadsutskottet och skatteutskottet får till den åttonde februari på sig att lämna sina synpunkter.

Beslutskedja: Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen

27/4
2018
28/4
2018
21/5
2018
21/6
2018
31/8
2018
19/4
2021
9/11
2021
8/2
2022
29/7
2022
7/12
2022
15/9
2023
19/9
2023
23/1
2024
23/1
2024
6/2
2024
22/2
2024
4/4
2024
4/4
2024
5/4
2024
9/4
2024
16/4
2024
16/4
2024
17/4
2024
17/4
2024

Forrige artikel Norges forskningsminister plagierade uppsats – avgår Norges forskningsminister plagierade uppsats – avgår Næste artikel Sjöstedt: Slopa EU-förbud mot statsstöd Sjöstedt: Slopa EU-förbud mot statsstöd
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.