Omfattande brister i psykiatriska tvångsvården av barn

Olagliga tvångsåtgärder, inhyrda väktare och en sliten vårdmiljö. I åtta av tio verksamheter som Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har granskat konstateras brister i den psykiatriska tvångsvården för barn och unga.

Av de 26 verksamheter som IVO har granskat har myndigheten funnit brister i 21 fall. Allvarliga brister som kräver att verksamheten redovisar sina åtgärder konstateras i elva fall. 

Kritiken från IVO är omfattande. Bland annat konstateras brister i vårdmiljön, personalens kompetens och information till barnen om deras rättigheter.

Av granskningen framgår det även att verksamheter genomfört tvångsåtgärder utan att ha stöd i lagen. Som exempel tas bland annat fastspänning som endast ska användas vid omedelbar fara för allvarlig skada och då andra åtgärder uppenbarligen inte räcker till. 

”Det finns flera exempel på fastspänning utan beslut från behörig läkare och att dokumentation om tvångsåtgärden saknas. Det förekommer också bristande kunskap om vad som utgör en tvångsåtgärd”, skriver IVO

Hyrt in väktare

I två fall kritiserar myndigheten även verksamheter för att i förväg ha planerat för tvångsåtgärder med sondmatning under fastspänning i ätstörningsvården.

Verksamheter ska även ha hyrt in väktare, vilket IVO menar är en allvarlig brist och skriver att ”säkerhetspersonal inte ska utföra hälso- och sjukvårdspersonalens arbetsuppgifter”.

Bland intervjuade barn framkommer även ett missnöje med vårdmiljön som beskrivs som kall och dyster, och att de känner sig instängda.

En tredjedel av de granskande verksamheterna bedriver enligt IVO inte heller ett tillräckligt omfattande systematiskt kvalitetsarbete för att identifiera brister i vården.

Forrige artikel Ett halvår till EU-valet: Klimatfrågan viktigast för svenskar Ett halvår till EU-valet: Klimatfrågan viktigast för svenskar Næste artikel Politikerna bakom årets största tweets Politikerna bakom årets största tweets
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.