Omtvistad myndighet landar i Karlstad

Försvarsmakten ger tummen upp, men Polismyndigheten är tveksam och MSB tycker den är helt onödig. Regeringen står ändå fast idén att inrätta en särskild myndighet för psykologiskt försvar – och trotsar utredaren Anders Danielssons uppmaning att placera den i Stockholm.

En myndighet för psykologiskt försvar bör placeras i Stockholmsområdet. Det slog utredaren Anders Danielsson fast i sitt slutbetänkande som lämnades över till regeringen förra våren.

Myndigheten är en punkt i januariavtalet och med i försvarsbeslutet för 2021-2025. Regeringen tar nu nästa steg för att inrätta myndigheten – men huvudkontoret hamnar i Karlstad. Ett kontor ska även finnas i Solna, enligt pressmeddelandet från regeringen.

Från Moderaternas håll kommer positiva reaktioner.

– Det är viktigt att den kommer på plats och med tanke på att MSB, Plikt- och prövningsverket samt Försvarshögskolan finns här redan finns det goda synergieffekter, säger försvarsutskottets ordförande och värmlänningen Pål Jonson (M) till SVT Värmland.

Säpo och försvaret nöjda

Idén om en särskild myndighet har inte fått vågen från alla håll. Försvarsmakten skriver i sitt remissyttrande att den "är en viktig del i uppbyggnaden av ett starkt totalförsvar", även Säpo är positivt inställd, Länsstyrelsen i Stockholm däremot kallar inriktningen att det ska vara en ny myndighet för "olycklig" och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ser inte mervärdet av en ny myndighet:

"En sådan åtgärd bidrar inte nödvändigtvis till att stärka det psykologiska försvaret. Det innebär väsentliga merkostnader att flytta verksamhet från MSB för att bilda en ny myndighet, jämfört med att låta verksamheten fortsätta utvecklas som en del av MSB." skriver MSB i yttrandet.

Risk för motsatt effekt

Även Polismyndigheten och Migrationsverket hör till de myndigheter som är tveksamma till att det psykologiska försvaret bäst stärks genom en ny myndighet. Migrationsverket ser en risk för att det kan få motsatt effekt när delar av MSB:s arbete med att möta informationspåverkan flyttas till den nya myndigheten, samtidigt som andra delar – bland annat samordning och krisinformation – blir kvar.

En utredare ska få i uppdrag att förbereda arbetet med att starta upp myndigheten. Vid årsskiftet ska den slå upp portarna – i Karlstad och i Solna. 

Utredaren ska vidta de åtgärder som krävs för att myndigheten ska kunna inleda sin verksamhet den 1 januari 2022.

Beslutskedja: En ny myndighet för psykologiskt försvar

16/8
2018
26/5
2020
29/5
2020
31/5
2020
30/10
2020
6/11
2020
6/11
2020
19/3
2021

Forrige artikel Överblick: President död och besked om Astra Zenecas vaccin Överblick: President död och besked om Astra Zenecas vaccin Næste artikel Ökad acceptans för lobbyregler hos ledamöter Ökad acceptans för lobbyregler hos ledamöter
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.