Överblick: President död och besked om Astra Zenecas vaccin

ÖVERBLICK. I eftermiddag ger EU besked om Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Tanzanias president John Magufuli har avlidit. Regionpolitiker i Västernorrland vill avveckla respiratorplatser. En av fem som söker aktivitetsstöd hamnar hos Kronofogden. Stefan Löfven håller pressträff.

I eftermiddag väntas EU ge besked om Astra Zenecas vaccin mot Covid-19, skriver Dagens Nyheter.

Vaccinet har stoppats i en rad länder efter rapporter om vaccinerade som fått blödningar. Även Sverige har infört ett tillfälligt stopp av vaccinet. Nu undersöker EU:s läkemedelsmyndighet EMA om de rapporterade hälsoproblemen rör sig om tillfälligheter eller biverkningar. 

Världshälsoorganisationen WHO, som har gjort en egen utvärdering av vaccinet, har redan meddelat att vaccinets fördelar överstiger riskerna. 

President död

Tanzanias president John Magufuli har avlidit, rapporterar Sveriges Radio. Enligt landets vicepresident ska dödsorsaken vara hjärtproblem. 

Det har spekulerats i att presidenten skulle ha insjuknat i Covid-19, då han inte har synts till sedan i slutet på februari.

Funktionsnedsatta faller mellan stolarna

En av fem som söker aktivitetsstöd hamnar hos Kronofogden, skriver SVT.

Personer med funktionsnedsättning ska fångas upp av antingen Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen, men en ny rapport visar att många faller mellan stolarna och blir därmed utan både jobb och ersättning. I stället tvingas gruppen söka försörjningsstöd hos socialtjänsten. 

Respiratorplatser avvecklas

Regionpolitikerna i Västernorrland väntas fatta beslut om besparingar på tre sjukhus, rapporterar Sveriges Radio.

Mats Åström, medicinskt ansvarig för operation och intensivvård, varnar för svåra konsekvenser om respiratorplatser tas bort.

– I skenet av pandemin har vi pratat om att vi måste utöka intensivvårdsplatserna. Att då komma med ett förslag om att dra ner på tre intensivvårdsplatser i länet är för mig helt oförståeligt, säger han till SR.

Beslutet väntas fattas i april och genomföras i höst.

Presskonferens med Stefan Löfven

I dag klockan 16:30 håller statsminister Stefan Löfven (S) presskonferens, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Deltar på pressträffen gör också socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Altinget sänder den live här.

Folkhälsomyndighetens pressträff

Under torsdagen klockan 14 håller Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gemensam digital pressträff om covid-19. Se den live här.

Forrige artikel Remissrunda: Fler än ”bara äldre” borde få fast omsorgskontakt Remissrunda: Fler än ”bara äldre” borde få fast omsorgskontakt Næste artikel Omtvistad myndighet landar i Karlstad Omtvistad myndighet landar i Karlstad
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.