Remissrunda: Fler än ”bara äldre” borde få fast omsorgskontakt

Remissrundan visar att kommuner och profession ser positivt på utredningsförslagen om fast omsorgskontakt i hemtjänsten. Men många kritiserar kravet på undersköterskeutbildning, och åldersbegränsningen. Lagstiftning blir för ”fyrkantigt”, enligt Karin Näsmark (S), Strömsunds kommun.

I utredningen om fast omsorgskontakt i hemtjänsten föreslår utredare Barbro Westerholm (L) att fasta omsorgskontakter ska införas i både offentlig och privat hemtjänst. Syftet är att brukare och omsorgsmottagare ska slippa ha flera olika kontaktpersoner i samröret med hemtjänsten.

– Vården flyttar in i folks sängkammare, sade Barbro Westerholm i en tidigare intervju med Altinget.

Förslag

Utredningen föreslår bland annat:

  • Vilka arbetsuppgifter som ska ingå.

  • Att omsorgskontakten ska ha undersköterskekompetens.

  • Lagstiftning om att den som blir beviljad hemtjänst även ska erbjudas en fast omsorgskotakt.

”För fyrkantigt”

Remissinstanserna är överlag positiva till utredningens förslag. Men Strömsunds kommun anser att lagstiftning är ”för mycket”.

– Det riskerar att bli för fyrkantigt. Och så uppstår tolkningsproblem, säger Karin Näsmark (S), ordförande för socialnämnden i Strömsunds kommun, Jämtland.

Hon menar att syftet att skapa kontinuitet och individanpassad omsorg beror på lokala faktorer och förutsättningar.

– Det får man inte till med en lag.

Inte bara undersköterskor

Yrkesföreningarna tycker förslaget om undersköterskeutbildning är bra. Bland andra Svensk sjuksköterskeförening, som skriver:

”I de fall omsorgstagaren har behov av omvårdnad ska en sjuksköterska vara ansvarig. Flera yrkesgrupper kan utöva omvårdnad men då under överinseende av sjuksköterskor.”

Men flera kommuner protesterar mot kravet på undersköterskeutbildning. Hässleholms kommun skriver:

”En viktig förutsättning i allt arbete som den fasta omsorgskontakten utför är att hen har relevant utbildning och erfarenhet samt möjlighet till kompetensutveckling, därmed inte nödvändigtvis en undersköterska. ”

Och:

”Den utveckling av äldreomsorgen som kommer att ske innebär nya sätt att organisera omsorgsarbetet på samt att nya kompetenser och yrkestitlar kommer att uppstå. Dessa kommer också att kunna utgöra en fast omsorgskontakt långsiktigt.”

Rekryteringsproblem

Flera kommuner påpekar att kravet på undersköterskeutbildning blir svårt att omsätta i praktiken.

Karin Näslund menar att trots att många kommuner jobbar med att validera kunskap och att anställda får vidareutbilda sig på arbetstid, är personalbrist den ”krassa verkligheten”. 

– Det är också en bedömningsfråga vem som är lämplig. Det kan lika gärna finnas någon annan som har lång erfarenhet och är kunnig, säger hon.

Tingsryd kommun föreslår:

”... att använda begrepp som exempelvis bör/kan med fördel/företrädesvis/rekommenderas istället för får/skall. Det vill säga att i lagparagrafen ha en tydlig ambitionsnivå/målsättning istället för att reglera med detaljstyrning.”

Ingen åldersgräns, tack

Några remissinstanser lyfter att fast omsorgskontakt inte borde begränsas till enbart äldre. Myndigheten för delaktighet (MFD) menar att:

”... reglerna om en fast omsorgskontakt inte bara ska omfatta personer som är 65 år eller äldre utan även inkludera yngre omsorgstagare i yrkesverksam ålder.”

Anhörigas riksförbund skriver:

”Vi ser att behovet är lika stort för alla grupper och åldrar och anser därför att kravet på fast omsorgskontakt ska gälla för alla omsorgstagare ”om det inte är uppenbart obehövligt”.”

Beslutskedja: Införande av en fast omsorgskontakt i hemtjänsten

29/8
2019
30/8
2019
10/9
2020
1/10
2020
30/11
2020
3/12
2020
18/3
2021
31/3
2021
31/12
2021
9/3
2022
16/3
2022

Forrige artikel Pressträff med Stefan Löfven  (18 mars) Pressträff med Stefan Löfven (18 mars) Næste artikel Överblick: President död och besked om Astra Zenecas vaccin Överblick: President död och besked om Astra Zenecas vaccin
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.