Oppositionens kritik mot regeringens snabbspår: ”Farlig väg”

Det ska gå fort när regeringen vill få nya lagar på plats. Men oppositionen vägrar skynda på arbetet i riksdagen.

Regeringen vill se ett högt reformtempo, inte minst i kampen mot gängkriminaliteten och införandet av flera nya lagförslag. Utredare anställs på Statsrådsberedningen, utredningstider kortas och regeringen vill även skynda på riksdagens behandling av lagförslag. Något som nu kritiseras av delar av oppositionen.

– Det här är en farlig väg att gå, säger Malin Björk (C), ledamot i konstitutionsutskottet som i en nyligen publicerad granskning betonar att brådskande riksdagsbehandling bör kunna begränsas till när det är ”absolut nödvändigt”.

Det ansåg inte oppositionen att det var när regeringen ville se en kortare motionstid för de omdiskuterade visitationszonerna som föreslås träda i kraft den första mars, något Sveriges Radio var först med att rapportera om.

– Regeringen vill köra snabbspår med kontroversiella lagförslag som handlar om grundläggande fri- och rättigheter. Det handlar inte om tillfälliga akuta krisåtgärder utan permanenta förändringar av lagstiftning som normalt kräver noggranna beredningsprocesser, säger Miljöpartiets gruppledare Annika Hirvonen till Altinget.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt och väldigt oroande att regeringen slarvar med beredningsarbetet och att man dessutom vill begränsa oppositionens möjligheter att granska och lägga fram egna förslag. 

Både Hirvonen och Björk jämför med riksdagens hantering under pandemin. Även då skulle det gå fort.

– Där hade man en nära politisk dialog med oppositionen där man försökte samlas och fatta de beslut som behövdes snabbt, säger Hirvonen.

”Populism”

Centerpartiets Malin Björk är själv jurist och tidigare åklagare. Hon ser stora risker med att gå för fort fram, bland annat för att säkerställa att lagen kan tillämpas på rätt sätt och kommer till användning.

– Vi har ju ett beredningskrav i grundlagen av en anledning och det är för att få allsidig belysning och en konsekvensanalys av de lagförslag som läggs, säger hon.

Som skäl för regeringens framfart anges framför allt den grova brottslighetens utveckling. Men Malin Björk tycker att skälet används lättvindigt.

– Det är lite populistiskt faktiskt. Om vi inte får lagar som är träffsäkra, då faller egentligen det argumentet platt.

Visitationszoner väntas införas i mars

Förslaget om visitationszoner, eller säkerhetszoner som de benämns i lagförslaget, låg ute på remiss över julen. Alldeles för kort, menar vissa av remissinstanserna och delar av oppositionen. 

Även om motionstiden i riskdagen nu står fast så räknar justitieministern med att visitationszonerna ändå kan vara på plats ett par veckor senare än planerat. Regeringen och Sverigedemokraterna har majoritet för sitt förslag.

Kan det inte vara accepterat att gå snabbare genom riksdagen då?

– Om man drar det argumentet till sin spets, då säger man att regeringen bestämmer och att vi inte behöver en politisk opposition. Jag tycker det är viktigt att oppositionen, oavsett om det är jag eller någon annan, har förutsättningar att göra ett gott oppositionsarbete i en demokrati, säger Annika Hirvonen.

Både Centerpartiet och Miljöpartiet är kritiska till själva förslaget, men de menar att det inte spelat in när de vägrade ge regeringen ett snabbspår i riksdagen.

– Om vi håller med eller inte ska inte avgöra om vi behandlar det snabbt eller inte. Sen stjälper vi hellre än hjälper om det är dåliga förslag, säger Malin Björk.

När konstitutionsutskottet diskuterat vikten av tid i lagstiftningsprocessen började det ”puttra” bland ledamöterna, säger Björk. Men alla i utskottet var eniga om skarpa formuleringar om beredningstidens betydelse, även ledamöterna från regeringspartierna.

– Men KU-ledamöterna är ju bara några i sina större partier. Det här snabbspåret kommer vi se effekter av framöver, så jag har sagt att jag håller ögonen på det här.

Altinget har sökt justitieminister Gunnar Strömmer som inte har återkommit.

Forrige artikel Smal inbjudningslista när von der Leyen är i Sverige Smal inbjudningslista när von der Leyen är i Sverige Næste artikel Teodorescu petar Skyttedal: ”Inget förankrat ännu” Teodorescu petar Skyttedal: ”Inget förankrat ännu”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.