Smal inbjudningslista när von der Leyen är i Sverige

När EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Finlands statsminister Petteri Orpo besöker statsminister Ulf Kristersson på fredag är fyra representanter för skogsindustrin med för att diskutera skogen, men ingen annan. ”Det är märkligt”, säger Louise Karlberg från Naturskyddsföreningen.

På fredag tar Ulf Kristersson (M) emot Finlands statsminister Petteri Orpo och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i Stockholm. Under besöket ska de tre ledarna att diskutera ”aktuella EU-frågor kopplat till konkurrenskraft, skogen och den gröna omställningen”, enligt pressmeddelandet från regeringen.

Under dagen ska Kristersson, Orpo och von der Leyen även besöka Stora Ensos innovationscenter för biomaterial i Nacka och ”diskutera EU-dimensionen av skogsbruk i Norden tillsammans med representanter för svensk och finsk skogsindustri”.

Naturskyddsföreningen: Häpnadsväckande

Både Naturskyddsföreningen och Greenpeace har reagerat på att ingen annan aktör inom skogsfrågan är inbjuden till mötet med EU-kommissionens högsta tjänsteman.

– Det är ingen hemlighet om att det råder delade meningar om hur skogen ska brukas, skyddas och bidra till begränsad klimatpåverkan. Det är häpnadsväckande att komma till Sverige utan att möta olika sidor, säger Louise Karlberg, avdelningschef för skog och jordbruk vid Naturskyddsföreningen, till Altinget.

Även Greenpeace i både Sverige och Finland är kritiska till den mycket smala grupp som är med på mötet.

– När EU:s tyngsta namn kommer på besök i Sverige för att prata om skog är det viktigt att hon inte enbart nås av skogsindustrins och regeringens perspektiv. Därför gör vi allt vi kan för att komma i kontakt med von der Leyen för att förmedla sanningen om Sveriges och Finlands ohållbara skogsbruk. Vi kommer att göra oss tillgängliga närsomhelst under hennes besök för ett samtal, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace, i ett pressmeddelande.

Även Naturskyddsföreningen, tillsammans med miljörörelsens europeiska organisation European Environmental Bureau, försöker få ett möte med Ursula von der Leyen på fredag.

Louise Karlberg säger att det är förvånande att endast skogsindustrin är inbjuden till diskussionerna.

– Det är märkligt. Det råder så delade meningar om skogen att det är förvånande att man bjudit in så ensidigt, säger hon.

Naturskyddsföreningen hade vid lunchtid på torsdagen ännu inte fått någon respons från Ursula von der Leyens stab.

Wallenbergbolag med på mötet

Det är något oklart vem som har satt samman inbjudningslistan. Enligt Ulf Kristerssons stab har inbjudningarna gått ut från Stora Enso och det är bolaget som äger mötet. Men Stora Enso lämnade inledningsvis inte ut listan, utan hänvisade till Regeringskansliet.

Från statsminister Petteri Orpos stab meddelar man att skogsindustrin representeras av Paula Lehtomäki, vd för finska skogsindustrins branschorganisation Metsäteollisuus. Övriga inbjudna är Skogsindustriernas vd Viveka Beckeman, Stora Ensos vd Hans Sohlström samt Södra skogsägarnas vd Lotta Lyrå, enligt Stora Enso.

Även Wallenbergägda kapitalförvaltningsbolaget FAM kommer att delta vid mötet, FAM äger drygt tio procent av Stora Enso. Om det är vd Håkan Buskhe som kommer att representera FAM vid mötet är ännu inte klart, enligt Stora Ensos presschef Carl Norell.

Altinget har sökt regeringen för en kommentar om att endast skogsindustrin har bjudits in.

Uppdatering: På torsdag kväll informerar Ulf Kristerssons stab om att det är Regeringskansliet som har haft kontakten med deltagarna inför mötet på Stora Enso.

Forrige artikel Ny generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten Ny generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten Næste artikel Oppositionens kritik mot regeringens snabbspår: ”Farlig väg” Oppositionens kritik mot regeringens snabbspår: ”Farlig väg”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.