Ny generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten

På torsdagen ska klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) presentera en ny generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten. Men Strålsäkerhetsmyndigheten står fortsatt utan ordinarie chef efter att regeringen petade Nina Cromnier för sju månader sedan.

Vid lunchtid på torsdagen ska klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) presentera en ny generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten. Myndigheten har varit utan ordinarie chef efter att Jakob Granit den 1 september bytte gd-stol och blev chef för Sida.

Men det finns ytterligare en myndighet som väntar på att få en ordinarie generaldirektör ända sedan i maj 2023. Då valde regeringen att flytta på Nina Cromnier och i stället utse Michael Knochenhauer till vikarierande generaldirektör. Cromnier har gjort ett bra jobb som generaldirektör både på Kemikalieinspektionen och Strålsäkerhetsmyndigheten, enligt pressmeddelandet om förflyttningen av Cromnier till den så kallade elefantkyrkogården på Regeringskansliet.

– I grunden handlar det här om att regeringen har bråttom att genomföra klimatomställningen. För att kunna elektrifiera industrin och transportsektorn behöver regeringen få mer vindkraft och mer kärnkraft på plats så fort som möjligt. Strålsäkerhetsmyndigheten är helt avgörande i det här arbetet, eftersom myndigheten har viktiga uppgifter tidigt i tillståndsprocessen som alla andra överväganden är avhängiga av, sade då Daniel Westlén, statssekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, i ett pressmeddelande.

Beslutet har KU-anmälts av Socialdemokraterna som anser att det saknats sakliga skäl för att flytta bort Cromnier.

Det dröjde dock fem månader, i oktober, innan regeringen utlyste tjänsten som generaldirektör för Strålsäkerhetsmyndigheten. Ansökningstiden gick ut i november.

Skiftbyte på Naturvårdsverket

I oktober är det dags för miljöpolitikens mest centrala myndighet Naturvårdsverket att byta generaldirektör när Björn Risinger slutar efter nio år.

Även förordnandet för Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén löper ut efter sommaren, men han har endast suttit i sex år och i regel brukar förordnandet förlängas ytterligare tre år.

Altinget har frågat klimat- och näringsdepartementet om orsaken till att det tog fem månader innan tjänsten som generalsekreterare på Strålsäkerhetsmyndigheten utlystes, men inte fått något svar.

{{toplink}}

Forrige artikel Efter EU-ordförandeskapet: Så försöker Sverige upprätthålla sitt inflytande Efter EU-ordförandeskapet: Så försöker Sverige upprätthålla sitt inflytande Næste artikel Smal inbjudningslista när von der Leyen är i Sverige Smal inbjudningslista när von der Leyen är i Sverige
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.