Efter EU-ordförandeskapet: Så försöker Sverige upprätthålla sitt inflytande

Ett år efter att Sverige tog över ordförandeskapet i EU pågår ett aktivt arbete med att förvalta den centrala roll Sverige hade i EU-kretsen. ”Vi använder vårt stärkta inflytande för att pusha för våra frågor”, säger EU-minister Jessika Roswall (M) i en intervju med Altinget.

BRYSSEL. – Jag tänker mycket på hur vi ska se till att förvalta det här på ett så bra sätt som möjligt. Det är en utmaning.

Orden är Jessika Roswalls, moderat EU-minister, i en intervju med Altinget i juli 2023, veckorna efter att Sverige lämnat över ordförandeklubban för EU:s ministerråd till Spanien. Under sex månader hade Sverige varit spindeln i nätet i kretsen av EU-länder och lyckats påverka EU:s agenda. Men hur gör man för att upprätthålla det här inflytandet i EU-kretsen och fortsätta att vara en central spelare när ordförandeskapsljuset riktas åt ett annat håll?

– Det här är ju min stora sak att ta tag i, att se till att vi bibehåller det de närmsta åren, sade Roswall i juli.

Förvalta på hemmaplan

Ett halvår senare konstaterar EU-ministern att jobbet med att förvalta Sveriges roll i EU-kretsen och ta tillvara på den kunskap och erfarenhet som ordförandeskapet gav, görs på flera håll.

En del av jobbet sker på hemmaplan. Dels handlar det nämligen om att ta tillvara på de många tjänstemän som skickades till den svenska representationen i Bryssel under ordförandeskapet.

Under ordförandeskapet förstärktes personalstyrkan med närmare 100 personer, från de ordinarie cirka 120 tjänstemän på plats. När den extra personalen återvände hem till Regeringskansliet och sina myndigheter har det handlat om att ta tillvara på de erfarenheterna som de har införskaffat sig, att förvalta deras kunskap och kompetens inom EU-frågor på hemmaplan.

– Det är någonting som vi på olika sätt försöker att ta tillvara och lyfta upp, och att sprida den kunskapen till fler. Så att den inte bara försvinner. Det är verkligen någonting som jag tror är viktigt, säger Jessika Roswall till Altinget.

Förvalta kontakter

Samtidigt handlar det enligt ministern om att upprätthålla kontakterna i Bryssel och i medlemsländerna.

– Om man har varit ordförande så ser man behovet av att ha regelbunden kontakt med sina kollegor. Dels för att berätta vad som är viktigt för oss. Men också få förståelse för de andra medlemsstaterna, säger hon och understryker vikten av kontakt med såväl Sveriges likasinnade, såväl som länder med andra åsikter.

{{toplink}}Jessika Roswall upplever att kontakten med andra medlemsländer förenklats tack vare ordförandeskapet – det är lättare att plocka upp telefonen och ringa någon som man redan känner väl. Under hösten har hon haft många möten med sina europeiska kollegor.

– Jag känner ju alla EU-ministrar väldigt väl efter det här halvåret. Och det gäller ju inte bara ministrar och politiker. Utan det gäller ju även våra tjänstemän på alla olika nivåer.

Fick mycket gratis

För den sittande regeringen blev ordförandeskapet en intensivkurs i EU-politik. Endast två och en halv månad efter att den installerats på Rosenbad fick Sverige ta över EU:s ordförandeklubba från Tjeckien.

– Det är klart att vi i den här regeringen hade ju ganska kort tid att förbereda oss på.

Det kan man ju se på två sätt, konstaterar ministern. Visst hade det kunnat vara bra att ha mer tid.

– Jag såg ju redan då att det tvärtom var jättebra för en ny regering att få den här chansen, som man får genom att vara ordförande i de olika ministerråden. Att vara ordförande ger en ju så att säga gratis möjlighet att ha kontakt med alla medlemsstater och med de olika ministrarna.

Sätta dagordningen – och behålla den

Roswall själv kallar det svenska ordförandeskapet för framgångsrikt och pekar på att regeringen nu kan spinna vidare på de frågor som de prioriterade, just för att ”ordförandeskapet upplevdes som bra av andra medlemsländer”.

– Det är någonting som vi absolut nyttjar just nu.

Hon tar frågan om konkurrenskraft som exempel.

– Som ordförande har man en möjlighet att sätta dagordningen och fokusera på det som är viktigt för Sverige, samtidigt som man är en ”honest broker” (neutral medlare, reds anm). Hur man stärker Europas konkurrenskraft var ju en av våra prioriteringar som vi också lyckades att få upp högst på dagordningen, säger hon.

– Och det är ju ett sätt som jag och mina kollegor använder vårt stärkta inflytande på. Att pusha på för de här frågorna.

Studie: Ordförandeskapet spelar lite roll

Jessika Roswall tror att nyckeln till att vara en central EU-spelare, trots att man är ett lite mindre medlemsland, är ”att vara den här aktiva och engagerade medlemmen”.

– Är man aktiv så får man inflytande. Då spelar storleken på landet ingen roll skulle jag säga. Sen behöver man ju såklart skaffa sig allierade. Och det är det jag försöker göra i olika frågor, säger hon.

Det här är något som Sverige har lyckats bra med, redan innan Jessika Roswalls tid som minister. I en nyligen publicerad studie gjord av Göteborgs universitet i samarbete med Svenska institutet för Europapolitiska studier, Sieps, och som Altinget rapporterat om, lyfts Sverige fram som ett av de länder som flest EU-länder samarbetar med i ministerrådet.

Studien gjordes innan det svenska ordförandeskap 2023 och visar på att Sverige de senaste åren stabilt har legat högt. Studien pekar samtidigt på att ordförandeskapet inte på sikt har någon nämnvärd roll att spela vad gäller ett lands popularitet i ministerrådet, den centrala samarbetsrollen till trots.{{toplink}}

För Jessika Roswall är det viktigt att förvalta och utveckla det sätt som Sverige jobbar inom EU-kretsen, bland annat genom att hitta nya samarbetsformer.  

– Det är jätteviktigt att vi fortsätter att vara en pådrivande, aktiv och engagerad medlemsstat, konstaterar hon.

– På sikt vill vi ju öka vårt inflytande.

Påverka framåt

Ett av Jessika Roswalls, och regeringens, stora fokus framöver är att påverka utformningen av den så kallade strategiska agendan. Det är EU-ländernas bidrag till vad nästa EU-kommission ska fokusera på under de kommande fem åren. Den ska antas av EU:s ledare i juni.

– Jag tror att det är viktigt för ett land som Sverige att påverka nästa strategiska agenda och att se till att den får ett innehåll som speglar det som är viktigt för Sverige, säger Roswall.

Återigen lyfter hon fram konkurrenskraft, men även fortsatt stöd till Ukraina, organiserad brottslighet och den gröna omställningen som svenska prioriteringar.

– Så det är där jag och mina kollegor i regeringen lägger vår energi.{{toplink}}

Forrige artikel Parlamentets kritik: EU:s ledare har gett efter för Orbáns utpressning Parlamentets kritik: EU:s ledare har gett efter för Orbáns utpressning Næste artikel Ny generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten Ny generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.