Över hälften av de som arbetar inom socialtjänsten överväger att sluta

Hög arbetsbelastning och knappa resurser är faktorer som gör att många socialsekreterare överväger att säga upp sig. Fler upplever också att en tystnadskultur brer ut sig på många arbetsplatser.

En ny undersökning visar att över hälften av de som arbetar inom socialt arbete överväger att sluta. Arbetsbelastningen lyfts fram som den största anledningen, enligt fackförbundet Vision som gjort undersökningen bland sina medlemmar.

– Det är oroande att bara 13 procent säger att verksamheten har tillräckliga resurser. Då kan man verkligen ifrågasätta om socialtjänsten är rättssäker och om människor får det som de har rätt till, säger ordförande Veronica Magnusson till Altinget.

Skillnad mellan grupper

Men det skiljer sig mellan yrkesgrupperna gällande vilka problem socialarbetarna upplever som de största.

– När det gäller att inte kunna möta behoven är det skolkuratorer och socialsekreterare som sticker ut. När det gäller förekomst av hot och våld är det för dem som arbetar med HVB och stödboenden.

I undersökningen uppges det också att anmälan enligt Lex Sarah används för lite i det systematiska kvalitetsarbetet. Vilket leder till att brister ibland inte når fram till chefer och politiker. Och Magnusson anser att det finns skäl att vara orolig för en tystnadskultur inom socialtjänsten.

Har tystnadskulturen blivit värre?

– I den här undersökningen ser vi att var fjärde medarbetare drar sig för att lyfta kritiska synpunkter på arbetsplatsen. Det är fler som upplever att det försämrats än de som tycker att det blivit mer öppet på arbetsplatsen senaste åren, svarar Veronica Magnusson.

– Många upplever att det personligen kostar för mycket att lyfta de här synpunkterna.

Tidiga insatser utan utredning

Förutom att arbetsgivare måste arbeta med arbetsmiljön, vill Vision också att vissa onödiga regelkrav tas bort. Socialsekreterarna skulle spara tid och minska arbetsbelastningen om de inte behövde utreda och pröva mindre insatser.

Som exempel säger Veronica Magnusson föräldrastöd eller tidiga insatser för ungdomar med riskbeteende.

– På det sättet blir det också likvärdigt och det öppnas upp för fler att få hjälp av socialtjänsten. Man skulle få undan de rutinmässiga utredningarna som görs bara för att. När det redan är solklart att insatsen bör ges.

Forrige artikel Feministerna och piraterna laddar om – siktar på att växa i kommuner Feministerna och piraterna laddar om – siktar på att växa i kommuner Næste artikel Överblick: Intern kritik mot Centerpartiets arbetsmiljö och Tyskland börjar med ransonering Överblick: Intern kritik mot Centerpartiets arbetsmiljö och Tyskland börjar med ransonering
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.