Överblick: 3 miljarder extra till försvaret och Kallak-gruva kopplas till skatteparadis

Försvarsberedningen har enats om tre miljarder mer åt försvaret. Svenska hamnarbetare har blockerat ryska skepp. Beowulf Mining kopplas till skatteparadis. Estlands premiärminister stöttar svenskt Nato-medlemskap.

Försvarsberedningen har enats om att skjuta till nästan tre miljarder kronor till försvaret. Två miljarder ska gå till det militära försvaret och 800 miljoner till det civila. Beslutet innebär mer kvalificerad ammunition, stärkt försvar på Gotland och stärkt cyberförsvar.

– Det är en glädje att få presentera en överenskommelse som samtliga partier ställt sig bakom, säger försvarsminister Peter Hultqvist enligt SvD.

Hamnarbetarnas blockad

Svenska hamnarbetarförbundet har sedan två veckor tillbaka uppmanat regeringen om att stoppa ryska och ryskkopplade skepp. Enligt SVT ska hamnar i Gävle och Södertälje stoppat ryska skepp från att lägga till.

– Det är viktigt att det inte är upp till varje enskild medlemsstat, EU måste ha en gemensam hållning gentemot Ryssland. Vill man göra en egen insats så kanske det viktigaste är att skänka pengar till UNHCR, att stödja och hjälpa det ukrainska folket, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth till SVT.

Gävle hamn stoppade en oljetanker förra veckan och krävde förskottsbetalning, men tog sedan emot skeppet. I Södertälje gick hamnarbetarna längre, där stoppades ett ryskt fartyg från att lägga till. 

Gruvbolag kopplas till skatteparadis

Aftonbladet avslöjar att brittiska gruvbolaget Beowulf Minings som ansökt om att starta en järnmalmsgruva i Kallak har kopplingar till skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna.

– Om man i en stor koncern med många prospekteringsrättigheter ser bolag på Brittiska Jungfruöarna så behöver man vara fundersam över var rättigheterna ligger, så att det inte möjliggör att man flyttar vinster till lågskatteländer, säger Johan Lundberg, skatterevisor på Skatteverket till Aftonbladet.

Beowulf Minings har lovat en miljard i extra skatteintäkter till Jokkmokk, samt 500 direkta och indirekta arbetstillfällen. Men gruvprojekt skulle kosta mer än vad bolaget i nuläget utlovar. Finansieringen som de garanterar är att bolaget skjuter till pengar till dotterbolaget Jokkmokk Iron Mines i akut brist på kapital, en så kallad kapitaltäckningsgaranti.

Beowulf Minings ordförande Sven Otto Littorin säger i ett pressmeddelande till Nyhetsbyrån Direkt att Aftonbladets uppgifter inte stämmer. 

– Det är en anka. Aftonbladet tror att 'Brittish Virgin'-bolaget är något slags ägarbolag och att det slussats pengar dit från Beowulfs aktieägare. Det har det absolut inte gjorts, säger Sven Otto Littorin. 

Estland stöttar svenskt Nato-medlemskap

Estlands premiärminister Kaja Kallas träffade DN i Paris innan EU-toppmötet med fokus på kriget i Ukraina. Där DN intervjuar henne om den svenska och finska Natodebatten.

– Om ni skulle bestämma er för att gå med i Nato eller börja processen, skulle vi vara era största vänner. Vi skulle stötta era ansökningar om medlemskap. Det skulle förbättra säkerhetsläget i vår region, säger Kaja Kallas.

Även om premiärministern stöttar Sverige och Finland till att gå med i Nato så är hon däremot inte orolig för vår säkerhet. Hon är mer orolig för länder som Moldavien och Georgien och säger att vi måste göra allt för att inte öka Putins aptit. 

Forrige artikel Lista: 21 miljoner till regionerna för att vaccinera ukrainska flyktingar Lista: 21 miljoner till regionerna för att vaccinera ukrainska flyktingar Næste artikel Försvarsmakten håller pressträff om säkerhetsläget Försvarsmakten håller pressträff om säkerhetsläget
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.