Överblick: Ämnesbetyg på ingång och SVT förbjuder Tiktok

ÖVERBLICK. Utredning föreslår att ämnesbetyg ersätter dagens kursbetyg. Omstartskommissionen levererar rapport. Frågan om munskydd är fortsatt het. Och så förbjuder SVT appen Tiktok i företagets tjänstemobiler. Läs Altingets överblick.

Ämnesbetyg på ingång

Ämnesbetyg i gymnasiet, kompensatorisk betygssättning och ytterligare ett underkänt betyg är några av de åtgärder som regeringens utredare Jörgen Tholin föreslår i sitt betänkande som i dag lämnas till utbildningsminister Anna Ekström (S).

DN Debatt skriver Tholin om förslagen, som även inkluderar ett antal åtgärder för att stävja betygsinflation och olikvärdig betygssättning, alltså att "betygen sticker i väg på vissa skolor".

De kursbetyg som i dag ges i gymnasieskolan har länge kritiserats för att de skapar stress och press och omöjliggör för elever att få en helhetsbedömning av sin ämneskunskap. Att regeringen avser införa ämnesbetyg var tydligt redan när utbildningsministern tillsatte utredningen. 

 – Jag tror att ämnesbetyg kan ge eleverna bättre förutsättningar att lära mer och för livet, sade hon då till DN.

Färden mot ämnesbetyg har pågått länge. Även Ekströms företrädare på posten som  gymnasie- och kunskapslyftsminister, Aida Hadžialić, har pushat på i riktning mot ämnesbetyg inom ramen för gymnasieutredningen som tillsattes 2015.

Namnkunnig kommission pekar framåt

I våras rullade debattvågorna höga kring vilka insatser som skulle kunna kickstarta Sverige efter coronakrisen. I den vevan tillsatte Stockholms Handelskammare en "omstartskommission" bestående av elva experter inom olika reformområden. Anförda av ordförande Klas Eklund, seniorekonom på Mannheimer Swartling och tidigare medarbetare på finansdepartementet, skulle Maria Wetterstrand, Cecilia Malmström, Lars Calmfors, Pontus Braunerhjelm med flera ta fram en plan för omstarten.

I dag vid lunchtid presenteras kommissionens slutrapport, men redan nu nämns i Dagens Nyheter några av gruppens förslag – "återinförd fastighetsskatt på bostäder, breddad och mer enhetlig moms, och lägre skatt på arbetsgivaravgifter". 

– Man behöver skifta skattebasen från arbete till konsumtion, säger nationalekonomen Åsa Hansson, som har haft ansvar för skatteområdet i kommissionens arbete, till DN.

Hon menar också att coronakrisen sätter stark press på den angelägna frågan om en övergripande skattereform.

Munskyddsstriden fortgår

Under de senaste veckorna har temperaturen i diskussionen om munskydd stigit. På söndagen skrev 26 forskare på DN Debatt om uppmanade till en ansvarsfull skolöppning, bland annat med förslaget att elever och lärare borde bära munskydd. Det förslaget avfärdades senare av statsepidemiolog Anders Tegnell och besvarades även under måndagen av en kommunal utbildningschef som i en replik menar att idén är orealistisk.

Samtidigt diskuteras riskerna i kollektivtrafiken. I ett privat inlägg på Facebook skrev Stockholms trafikregionråd Kristoffer Tamsons och uppmanade resenärer att använda munskydd i kollektivtrafiken.

– Från min horisont har vi alldeles för länge tassat som katten kring het gröt runt den här frågan, säger Tamsons, som även är ordförande för SL, till Aftonbladet. Tamsons hoppas att hans utspel ska kunna ha "exemplens makt" även om "frågan om rekommendationer och krav är något som ägs av Folkhälsomyndigheten".

På måndagen meddelades det dock från SL:s presstjänst att SL inte har några planer på att införa munskyddskrav, såvida Folkhälsomyndigheten eller regeringen inte kommer med andra direktiv.

SVT förbjuder Tiktok

Den populära kinesiska appen Tiktok, som misstänks tillgängliggöra användardata för kinesiska myndigheter, bannlyses och ifrågasätts av allt fler länder. Nu väljer SVT att ta det säkra före det osäkra och förbjuder sina medarbetare att ha appen på sina tjänstemobiler.

”SVT:s IT-säkerhetsavdelning har funnit att Tiktok-appen lämnar mer information än vad som skall anses nödvändigt. SVT har därför beslutat att medarbetare inte får ha Tiktok-appen på deras tjänstetelefoner. Denna app skall raderas”, skriver SVT i ett mejl till medarbetarna.

Beslutskedja: Betygssystemet ska främja kunskapsutveckling och betygen ska bättre spegla elevers kunskaper

26/4
2018
14/3
2019
3/4
2019
19/8
2019
19/3
2020
7/4
2020
16/4
2020
24/4
2020
24/4
2020
27/4
2020
15/6
2020
17/8
2020
17/8
2020
17/8
2020
18/8
2020
25/8
2020
1/9
2020
10/11
2020
3/12
2020
8/12
2020
31/8
2021
31/8
2021
1/9
2021
20/10
2021
17/2
2022
23/2
2022

Forrige artikel Överblick: Covid-vaccin kan bli dyrt och antikens historia blir kvar i skolan Överblick: Covid-vaccin kan bli dyrt och antikens historia blir kvar i skolan Næste artikel Bilköpare kan bli av med klimatbonus efter fem år Bilköpare kan bli av med klimatbonus efter fem år
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.