Överblick: Andersson tror på ljus budgethöst och fjärde covidvåg spås utebli

Pressträff med Linde om evakueringar ur Kabul i dag. MP kräver skärpta klimatmål och Astra zeneca talar ut om leveranssvårigheterna. Svensk ekonomi är oväntat stark. Johan Carlson tror inte på en fjärde covidvåg i Sverige. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Under torsdagen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) en positiv bild av svensk ekonomi inför budgethösten.

– Det pågår en kraftfull återhämtning i svensk ekonomi, sa hon vid en pressträff på torsdagen.

Enligt Andersson satsar regeringen 74 miljarder kronor på investeringar och reformer i höstbudgeten.

– Vi ska inte upprepa misstagen efter finanskrisen genom att strama åt för tidigt, sa hon.

Carlson: Israelscenario inte troligt i Sverige

Trots att Israel varit ett av de snabbaste länderna med att fullvaccinera befolkningen mot covid-19 fortsätter smittspridning och svåra sjukdomsfall i landet. Men att samma sak skulle ske i Sverige tror inte Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, rapporterar Omni/SvD.

– Israel sticker ju ut, och inger viss oro. Men vi ser inte det här i andra länder, säger Carlson.

Så länge som vaccineringarna fortskrider är det osannolikt att en fjärde våg bryter ut i Sverige, enligt Carlson.

Kabul: Svenskar ska ”INTE” åka till flygplatsen

Efter torsdagen bombdåd mot den afganska huvudstaden Kabuls flygplats har terrorhotet mot flygplatsen ökat, skriver Aftonbladet. I dag klockan 12 har regeringen en pressträff om läget för Sveriges evakueringar i Afghanistan.

“Vi har förnyade uppgifter om ett förhöjt terrorhot mot området runt Kabuls flygplats. Med anledning av detta uppmanar vi svenskar att INTE bege sig till Kabuls flygplats samt de som redan är där att lämna platsen” skriver utrikesminister Ann Linde(S) på Twitter.

På pressträffen medverkar bland andra utrikesministern, försvarsminister Peter Hultqvist och Migrationsverkets generaldirektör.

MP kräver skärpta klimatmål

För att ha en chans att nå klimatmålen med nollutsläpp 2035 vill nu Miljöpartiet skärpa Sveriges klimatmål med bland annat höjd koldioxidskatt och tidigare slutdatum för försäljning av fossildrivna bilar, rapporterar DN.

Enligt miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) krävs en ”rejäl” skärpning om Sverige ska kunna genomföra en hållbar klimatomställning.

– Vi har lyssnat till IPCC och vetenskapen, säger MP-språkröret.

”Vaccin-nationalism” hindrar Astra zeneca

I Ekots kommande lördagsintervju med Leif Johansson, styrelseordförande för läkemedelsföretaget Astra zeneca, framkommer det att företaget var oförberett på den ”vaccin-nationalism” som präglat vaccinpolitiken under pandemin, rapporterar SR.

Trots att Astra zenecas vaccintillverkning varit utspridd på 15 olika länder har företaget haft problem med att leverera de avtalade vaccindoserna runtom i världen.

Forrige artikel Överblick: Besked om Oskarshamn, höjd militär beredskap och glatt för M och V Överblick: Besked om Oskarshamn, höjd militär beredskap och glatt för M och V Næste artikel C-profil lämnar riksdagen C-profil lämnar riksdagen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.