Överblick: Baylan KU-anmäld och M utspelar om brott och klimat

Skogssatsningar i budgeten presenterade. Magdalena Andersson har stöd av majoritet av partidistrikten. Liberalerna KU-anmäler näringsminister Ibrahim Baylan (S). Satsningar på mäns våld mot kvinnor ska presenteras. 

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) har haft en händelserik förmiddag. Under morgonen var han i näringsutskottet för att svara på anklagelser om mörkning av en rapport om Cementas kalkbrytning på Gotland, vilket SvD:s ledarsida skrev om i förra veckan. (Altinget har dock begärt ut underlagsrapporterna, som alla finns att läsa här.) 

Därefter höll Baylan och miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) under förmiddagen en pressträff och presenterade budgetsatsningar på skogsområdet. Bland de åtgärder som presenterades fanns bland annat 2,4 miljarder till skogsskydd samt avsatta medel för att ”utveckla skogspolitiken”. Just skogspolitiken är en het potatis när det gäller regeringens möjligheter att få igenom sin budget, vilket gör inte minst Centerpartiets reaktioner på satsningen intressanta framöver.  

Efter Baylans besök i näringsutskottet gick Liberalerna vidare med en KU-anmälan av näringsministern, rapporterar Dagens Industri. Vid budgetpressträffen förklarar Baylan sig förvånad över anmälan. 

– När påståendena och mörkläggning och hemlighållande kom hade exempelvis Altinget lagt upp en länk till hela rapporten och vi har vid flera tillfällen lämnat ut rapporten, sade han.

M gjorde utspel om brottslighet och miljö

Under helgen sommartalade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och satte bland annat fokus på brottsligheten, i synnerhet den organiserade. Partiet föreslår att terrorlagstiftningen bör användas för att få bukt med gängbrottsligheten. I Svenska Dagbladet i dag kritiserar kriminologen Janne Flyghed förslaget och menar att det är populistiskt.

– Om man ska ha in gängkriminella här så reducerar man terroristproblematiken som är mycket grövre. Plus att man lyfter upp de gängkriminella till en farlighetsgrad som de själva eftersträvar, säger Janne Flyghed till SvD.

I dag lanserar M även ny klimatpolitik på DN Debatt. Bland förslagen märks mer kärnkraft och ett skifte där det energipolitiska målet ändras från ”förnybart” till ”fossilfritt”. Partiet vill även att Sverige ska utvinna mer metaller och mineraler för tillverkning av ny grön teknik och vill undanröja byråkratiska hinder för dylik gruvdrift. Mindre krångel är ambitionen även när det gäller miljöprövning.

Majoritet stöder Magdalena Andersson

Även partidistrikten i Göteborg föreslår nu Magdalena Andersson (S), rapporterar Dagens Nyheter. Det betyder att Anderssons stöd omfattar 15 av 26 partidistrikt. Inget partidistrikt har pekat ut någon annan som efterträdare, skriver DN vidare. 1 oktober är sista nomineringsdag.

Budgetnyhet om mäns våld mot kvinnor

I eftermiddag klockan 13.30 har jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) kallat till en digital pressträff för att meddela budgetnyheter som rör regeringens arbete mot mäns våld mot kvinnor.

Forrige artikel Nytt försök för utsläppshandelsveteran Nytt försök för utsläppshandelsveteran Næste artikel Cementa-lagen: Riksdagen kapar ledtiderna Cementa-lagen: Riksdagen kapar ledtiderna
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.