Överblick: Brister i pandemiberedskapen och fler vill se en SD-regering

En genomgång av Ekot visar att nuvarande och tidigare regeringar hade informerats om Sveriges bristande förmågor att hantera en pandemi. Var tredje väljare vill ge makt till Sverigedemokraterna, och regeringen startar en oberoende utredning av Försäkringskassan. Läs Altingets nyhetsöverblick. 

Flera av de brister i Sveriges beredskap som fått allvarliga konsekvenser under pandemin hade påtalats både för nuvarande och tidigare regeringar, visar flera rapporter som Ekot har gått igenom. 

I en rapport från 2008 konstaterar Riksrevisionen att flera kommuner skulle ha en bristande förmåga att hantera en pandemi. 

I Socialstyrelsens risk- och sårbarhetsanalys från 2018 larmar man om att leveranser till sjukvården sker i sista sekund. Man skriver att “Sverige har i princip ingen tillverkning av förbrukningsmateriel vilket ger ett stort importberoende och en sårbarhet för hälso- och sjukvården”.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skriver 2019 att ”MSB:s samlade bedömning är att Sveriges förmåga att motstå och hantera kriser och krig är eftersatt.”

SD-regering

Tre av tio vill se att Sverigedemokraterna sitter i, eller har avgörande inflytande, i nästa regering, visar en ny opinionsmätning av Aftonbladet/Demoskop

Mätningen visar också att stödet för en rödgrön regering är lägre. 39 procent vill se en högerregering ledd av Ulf Kristersson (M), medan endast 22 procent vill se en regering ledd av Stefan Löfven (S).

Utredning av Försäkringskassan

Regeringen ger nu Statskontoret i uppgift att utreda Försäkringskassan. Många sjuka har förlorat sin ersättning och därför vill man granska sjukförsäkringen, rapporterar Sveriges Radio

– Försäkringskassan har satt igång en egen genomlysning av förvaltningen av sjukförsäkringen och vi vill följa det här arbetet för att identifiera vilka ytterligare åtgärder som behöver vidtas från regeringens sida, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till SR.

Pressträff

Klockan 14 i eftermiddag håller Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gemensam digital pressträff. Altinget sänder den live här

Forrige artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (27 maj) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (27 maj) Næste artikel Pressträff med Stefan Löfven Pressträff med Stefan Löfven
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.