Överblick: Busch till tingsrätt och göteborgare smiter före i vaccinkö

ÖVERBLICK. I dag inleds domstolsförhandlingarna för det omtalade husköp som KD-ledaren försöker få igenom. En webblänk för att boka vaccin har spridits till allmänheten och Almedalsveckan blir digital. Läs Altingets nyhetsöverblick. 

I dag inleds domstolsförhandlingarna i Uppsala Tingsrätt mellan Ebba Busch (KD) och den 81-åriga man som hon vill genomföra en husaffär med, men som han har ångrat. Det är en muntlig förhandling som inleds där man hoppas nå en förlikning mellan parterna, rapporterar Sveriges Radio.

KD-ledaren har även polisanmälts för grovt förtal av motpartens ombud, efter ett inlägg på sociala medier.

– En partiledare ska försöka undvika rättegångar, säger Tuve Skånberg (KD) till Sveriges Radio.

Almedalsveckan blir digital

Almedalsveckan blir digital i år och kortas ned till fyra dagar. Tidigare har riksdagspartierna haft en egen dag under politikerveckan, men nu kommer de få dela på dagarna.

– Alla partier ställer sig positiva till att medverka i årets digitala Almedalsvecka. Nu pågår en dialog kring hur partierna kommer att dela på dagarna, samt hur partiledartalen ska genomföras på bästa sätt, säger Lars Engelbrektsson, ordförande i huvudarrangörsgruppen, i ett pressmeddelande.

Göteborgare kan smita före i vaccinkö

En webblänk som var riktad mot vårdpersonal för att boka vaccinering har spridit sig till allmänheten i Västra Götaland, rapporterar Göteborgsposten

– Jag bokade med några timmars framförhållning, det var jättesmidigt, säger en person som gått före i vaccinationskön till GP. 

Länken har spridits mellan privatpersoner, men delades ursprungligen av vårdpersonal. Enligt GP har det varit enkelt för privatpersoner att boka vaccin via länken, eftersom kliniken varken kontrollerar arbetsplats eller bank-ID. 

Biljätte ställer om

Volvo Cars ska bli elektriska till 2030, meddelar företaget i ett pressmeddelande.

– För att fortsätta vara framgångsrika behöver vi växa med lönsamhet. Så istället för att investera i en krympande verksamhet valde vi att investera i framtiden – elektriskt och online, säger Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars i pressmeddelandet.

Pressträff om pandemiläget

I dag klockan 14 håller Folkhälsomyndigheten, MSB och Socialstyrelsen gemensam pressträff om det rådande pandemiläget. 

Forrige artikel Kommunläkare i äldreomsorgen kan bli verklighet Kommunläkare i äldreomsorgen kan bli verklighet Næste artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (2 mars) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (2 mars)
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.