Överblick: Chef efterforskade källor och rättsväsendet får 2,5 miljarder extra

I sin sista partiledardebatt ger Stefan Löfven en känga till Ulf Kristersson (M). Rättsväsendet får 2,5 miljarder mer nästa år. Statliga asylcenter ska utredas. En chef vid Ekobrottsmyndigheten utreds efter att ha efterforskat källor.

Under morgonen presenterade de två ministrarna vid justitiedepartementet, Mikael Damberg (S) och Morgan Johansson (S), budgetsatsningar på rättsväsendet. Sammanlagt uppges det vara 2,5 miljarder mer. Det ska gå till både teknisk utrustning hos polisen, kroppskameror, Nationellt forensiskt centrum, Säkerhetspolisen och Tullverket.

Med dessa pengar ska staten också ta på sig kostnader för när kommunernas socialtjänst vill placera unga på Statens institutionsstyrelses (Sis) hem.

– För att bryta nyrekryteringen till gängen behövs åtgärder på andra områden, säger Morgan Johansson enligt Omni/TT.

Anmäld chef

Tidigare rapporterades det att Ekobrottsmyndigheten (EBM) satsat stora belopp på it-konsulter. Totalt 17 miljoner kronor, varav drygt 10 miljoner till en enskild konsult. Samtidigt hotades EBM av besparingar och befann sig i en ekonomisk kris.

Under rapporteringen av detta ska en chef vid EBM försökt ta reda på om en medarbetare talat med journalister, enligt SVT. Efterforskning av källor är olagligt och nu utreds chefen vid Statens ansvarsnämnd som ska avgöra om det ska lämnas över till åklagare.

Statliga asylcenter

Under gårdagens uppläsning av regeringsförklaringen, lanserade statsminister Stefan Löfven att regeringen vill utreda möjligheten att införa statliga mottagningscenter för asylsökande. I centren ska asylsökande kunna delta i samhällsintroduktion redan från dag ett, rapporterar TT.

Sista debatten

Under förmiddagen pågår den första partiledardebatten för riksdagsåret. Men för statsminister Stefan Löfven är det den sista i riksdagen innan han avgår i november. Löfven passade på att ge en känga till Ulf Kristersson under debatten, enligt DN. Detta efter att M-partiledaren tidigare sagt att januariavtalet var ett sätt att ”mixtra med demokratin”.

– Man vill skapa misstro mot valresultatets legitimitet och på så sätt misstänkliggörs också våra institutioner och myndigheter. Vi ser hur det görs i flera länder, nu ser vi också att det görs här.

Snabb viktökning hos barn

Pandemin har gett effekter på barns hälsa. Enligt en ny rapport från Sveriges kommuner och regioner (SKR) har försämrad språkutveckling och snabb viktökning setts hos ett stort antal barn, särskilt i utsatta områden. Rapporten baseras på intervjuer med personal på barnhälsovårdscentraler, rapporterar P4 Malmöhus.

Forrige artikel Kyrkovalet: argumenten för och emot partipolitiska nomineringsgrupper Kyrkovalet: argumenten för och emot partipolitiska nomineringsgrupper Næste artikel Se när partiledarna tackar av Stefan Löfven med presenter Se när partiledarna tackar av Stefan Löfven med presenter
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.