Överblick: Dystert i pandemin, oro om elförsörjning och illa på HVB-hemmen

ÖVERBLICK. Regeringens krissamordnare tror på pandemiläge hela 2021. Kriminella aktörer på spelmarknaden ska utredas. Näringslivet oroat över elförsörjningen och 2020 ser ut att bli ett "rekordår" vad gäller dödsskjutningar. Läs Altingets nyhetsöverblick. 

Stockholm hör till de mest drabbade huvudstäderna i Europa under pandemin, visar en genomgång som Aftonbladet gjort. Högre, i antal dödsfall per 100 000 invånare, ligger endast Bryssel med 193 döda i covid-19 per 100 000 invånare och Madrid med 170 döda per 100 000. Därunder hamnar alltså Stockholm, med 113 döda/100 000, att jämföra med listans sistaplats som allt som allt haft 63 dödsfall, vilket betyder 9 döda per 100 000 invånare.

Samtidigt rapporterar Dagens Nyheter att regeringens krissamordnare, Elisabeth Backteman, vill skruva ner förhoppningarna på en snabb återgång till det normala så snart ett vaccin finns färdigt. Tvärtom, menar Backteman, bör svenska folket förbereda sig på att leva med restriktioner till följd av viruset under hela nästa år.

I Expressen gissar flera experter på att det kan komma fler restriktioner i Sverige inför julen för att mota smittan, inte minst för att lindra belastningen på sjukvården.

– Jag skulle tro att det står och väger just nu. Jag tror inte att sjukvården kommer acceptera att den här kurvan fortsätter, säger virologiprofessorn Fredrik Elgh till tidningen.

Illegalt spel ska utredas

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi meddelade nu på förmiddagen att Gunnar Larsson – för närvarande generaldirektör i Kammarkollegiet – utses att utreda ytterligare åtgärder i regeringens arbete mot illegalt olicensierat spel och mot matchfixning. 

– Regeringen är beredd att vidta åtgärder för att röka ut de kriminella element som håller på med matchfixning på den svenska spelmarknaden, sade Shekarabi vid pressträffen.

Droger, misshandel och prostitution på HVB-hem

SVT har granskat 200 HVB-hem för placerade barn och unga och funnit en mängd missförhållanden, från otrygghet och bristande kompetens hos personalen till övergrepp, misshandel, arrangerade slagsmål, droger, alkohol och prostitution.

I många fall får hem som återkommande fått kritik för missförhållanden också fortsätta och hålla öppet, rapporterar SVT vidare. Under förra året stängdes bara tre av 200 hem som kritiserats på grund av missförhållanden.

– Vi måste ge dem chans att komma tillrätta med problemen, säger Annelie Andersson på Inspektionen för vård och omsorg till SVT.

2020 riskerar få flest dödsskjutningar

En dödsskjutning i Malmö i helgen innebär att år 2020 därmed går om 2019 när det gäller hur många som har dödats av skjutvapenvåld i Sverige, hittills i år. Högst hittills var det 2018, då 45 miste livet i sådant våld, rapporterar Sveriges Radio.  

– Det är effekterna av ett arbete som inte gjordes för 10, 20, 30 år sen, säger Linda H Staaf, chef för polisens nationella underrättelseenhet till SR, och syftar då på integration och att samhället har dragit sig tillbaka från utanförskapsområdena, där många av dessa skjutningar sker.

Inrikesminister Mikael Damberg säger till SR att frågan inte bör partipolitiseras för mycket.

– Det finns regeringar av olika färg som bär ansvar för att segregationen har växt i Sverige, säger han.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell menar emellertid att regeringen skyller ifrån sig:

– Det är faktiskt de senaste fem, sex, åren som situationen har eskalerat på det sätt som sker nu. Att det har funnits problem tidigare är ingen ursäkt för att inte göra nu vad man kan och borde göra. 

Elförsörjningen oroar näringslivet

Det svenska elnätet måste byggas ut snabbare. Det skriver flera tunga näringslivsföreträdare tillsammans med Svenskt Näringslivs vd på DN Debatt. Undertecknarna menar att det nuvarande målet om ett hundraprocentigt förnybart elsystem innebär minst 40 procent högre kostnader och föreslår att målet ändras till 100 procent fossilfritt, för att på så vis kunna rymma även vattenkraft och elkraft. "Vi måste värna dessa reglerbara och planerbara kraftslag", skriver debattörerna.

Även i Dagens Industri pågår eldebatt, där också Henrik Sjölund, vd på Holmen samt ordförande i SKGS - basindustrins energisamarbete, efterfrågar högre utbyggnadstakt och att politiken i högre utsträckning värnar planerbara kraftkällor som kärnkraft, vattenkraft och kraftvärme.

Senior arbetskraft och skogen utredd

 

Senare i eftermiddag tar socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi emot slutbetänkande från Delegationen för senior arbetskraft.

I dag lämnas också Skogsutredningen, som även presenterar sina förslag i en debattartikel här på Altinget. Alla artiklar om Skogsutredningen hittar du i Altingets beslutskedja här.

Forrige artikel Fler timvikarier ger högre dödstal på äldreboenden Fler timvikarier ger högre dödstal på äldreboenden Næste artikel Tolv regeringsärenden får enig KU-kritik Tolv regeringsärenden får enig KU-kritik
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.