Överblick: EU:s gränskris och Ebba Buschs husaffär fortsätter

Ylva Johansson om krisläget vid polska gränsen, alla väntar på Löfvens besked och Esbjörn överklagar förlikningen med Ebba Busch. Finsk myndighetsblunder: Godkände företagsnamn med nazistisk koppling.

Buschs motpart i hustvisten, säljaren Esbjörn, känner sig lurad och anser att han tvingats skriva på förlikningsavtalet med KD:s partiledare Ebba Busch. Med hjälp av ett nytt juridiskt ombud har han nu överklagat frågan till Svea hovrätt, avslöjade Altinget nu på förmiddagen.

Ylva Johansson: ”Desperat diktator”

Regimen i Belarus är ansvarig för situationen vid den polska gränsen, där tusentals migranter samlats för att försöka ta sig över till Polen. Det säger EU-kommissionär Ylva Johansson, rapporterar Ekot

– Vi ser en desperat diktator som använder levande människor för att destabilisera EU, säger Ylva Johansson.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kallar Belarus agerande för ”oacceptabelt”, skriver Expressen. Och enligt Polens premiärminister Mateusz Morawiecki är Lukasjenkas ”hybridattack” mot gränsen är ett hot mot freden i Europa.

– Vi kommer försvara freden i Europa tillsammans med våra partners i Nato och EU, säger han till nyhetsbyrån AFP, skriver Expressen.

I väntan på Löfven

Spekulationerna om när statsminister Stefan Löfven ska lämna in sin avskedsansökan fortsätter.

– Jag föreställer mig att han avgår när han vet att det finns ett tillräckligt stöd. Men å andra sidan får vi komma ihåg att det är bara ett mandat som skiljer mellan konstellationerna, regeringsunderlaget kontra de fyra partier som är i oppositionen. Det räcker med att en centerpartist fronderar emot partilinjen så blir hon inte vald, säger statsvetaren Tommy Möller i SVT:s Morgonstudion.

”Går ganska trögt” säger TV4:s politiska reporter Jens B Nordström om förhandlingarna med C och V som är en förutsättning för att Löfven ska kunna ge ett bra utgångsläge för sin efterträdare Magdalena Andersson.

Dyrköpt middag i Skåne

I Region Skåne är regiondirektör Alf Jönsson i rejält blåsväder efter att ha låtit sig bjudas på middag av Vårdinnovations vd och dessutom inte berättat om det.

– Jag blir bestört och förvånad, säger Vilmer Andersen (V), ledamot i regionfullmäktige, till SVT Skåne.

Finsk nazistblunder

Finska Patent- och registreringsstyrelsen har lyckats med en rejäl myndighetsblunder, skriver Hbl. Ett företag fick i våras tillstånd att kalla sig ett namn med tydlig nazistisk koppling: Oy Arbeit Macht Frei Ltd.

”Vi beklagar. Handläggaren i fråga kan inte tyska och kom inte ihåg att uttrycket var olämpligt”, skriver Patent- och registerstyrelsen på Twitter.

 

Forrige artikel Hård kritik mot klimatdeklarationer på flygresor Hård kritik mot klimatdeklarationer på flygresor Næste artikel Altinget avslöjar: Esbjörn överklagar förlikningen med Ebba Busch Altinget avslöjar: Esbjörn överklagar förlikningen med Ebba Busch
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.