Överblick: Fler äldre i riksdagen och Tyskland köper svensk kärnkraft

Antalet ledamöter över 64 år stiger men tre partier saknar äldre representanter. Tyska staten köper energiföretaget Uniper som äger en del av svensk kärnkraft. Tidigare L-minister röstade C i valet.

Altinget rapporterade redan i april att mycket talade för att det skulle bli fler äldre ledamöter i riksdagen efter valet. Nu konstaterar Sveriges Radio att så också blev fallet.

Enligt SR är tolv ledamöter över 64 år. Samtidigt saknar tre partier (M, SD och MP) helt ledamöter över 64 år. 

– Vi har drivit en väldigt äldrevänlig politik kring att stärka äldres villkor. Där har vi ett högt förtroende bland de väljargrupperna och det tror jag är det som man bryr sig mer om än vilka personer som företräder en i riksdagen, säger Mattias Bäckström Johansson (SD), biträdande partisekreterare till SR. 

Äldst är Gudrun Nordborg (V), 76 år och yngst är Aida Birinxhiku (S), 23 år. 

L-profil röstade C 

I SVT:s Min sanning berättar Liberalernas tidigare riksdagsledamot och minister Birgitta Ohlsson att hon för första gången inte röstat på partiet i riksdagsvalet. I stället valde hon att lägga sin röst på Centerpartiet. 

– Annie Lööf gjorde så att många av oss väljare, som är liberalt sinnade men inte ville släppa in Sverigedemokraterna i den politiska värmen hade ett alternativ, säger hon. 

Svensk kärnkraft blir delvis tysk

Den tyska staten köper energiföretaget Uniper, skriver TT/Omni

Företaget har påverkats mycket av uteblivna gasleveranser från Ryssland och det finska företaget Fortum som har ägt bolaget välkomnar ett förstatligande. 

– Med tanke på rådande omständigheter på energimarknaden och Unipers situation är det här rätt steg att ta, säger Markus Rauramo, vd för Fortum. 
 
Uniper är också delägare i de svenska kärnkraftverken Ringhals och Oskarshamn. Men att företaget går dåligt ska inte påverka Sverige tror Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

– Även om Uniper skulle slås ut så skulle det inte påverka Ringhals. Man ska inte dra så stora växlar på ägandet, kärnkraftverk är ofta samägda, säger han.

Forrige artikel Riksdagsledamöterna som tvingas lämna Riksdagsledamöterna som tvingas lämna Næste artikel Hälften avstod från vård under pandemin Hälften avstod från vård under pandemin
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.