Överblick: V-drama om marknadshyror och kommunala övervakningskameror

I veckan presenteras en utredning som förväntas ge kommunerna större ansvar i det brottsförebyggande arbetet. En mängd rapporter till Ivo visar att funktionsnedsatta inte fått rätt stöd under pandemin. Konservativa partier blev stora segrare i finskt kommunalval och personalen i Lindesbergs kommun möttes av ruttna höbalar.

I veckan presenteras en utredning som förväntas ge kommunerna större ansvar i det brottsförebyggande arbetet, rapporterar SVT.

Polisens fasta övervakningskameror dröjer. Under tiden har flera kommuner ansökt om att sätta upp egna kameror, men bara 8 av 20 har fått tillstånd.

Utredningen förväntas nu ge kommunerna lagligt stöd för att utöka sitt brottsförebyggande arbete, vilket bland annat kan göra det lättare för kommuner att sätta upp övervakningskameror.

V:s ultimatum till Löfven

För att Vänsterpartiet ska lägga ned sitt hot om misstroende ställer V-ledaren Nooshi Dadgostar ett ultimatum till regeringen: ”Lägg frågan om marknadshyror åt sidan eller inled förhandlingar med Hyresgästföreningen”, rapporterar bland andra Aftonbladet

Regeringen har 48 timmar på sig att ge besked om marknadshyrorna innan Vänsterpartiet går vidare med hotet om att fälla regeringen. 

Fler rapporteringar till Ivo

Personer med funktionsvariationer har inte fått rätt stöd under pandemin. Det visar en mängd rapporter till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) från kommunerna. 2019 fick Ivo 790 rapporter och under förra året steg det till 4 848 rapporter, skriver Ekot.

– Det kommunerna hänvisar till i sina rapporter, det är covid, som skäl till att de inte kunnat verkställa besluten, säger en inspektör hos Ivo till Ekot.

Samlingspartiet vinnare i kommunalval

I kommunalvalet i Finland blev konservativa Samlingspartiet och Sannfinländarna de stora vinnarna, rapporterar Sveriges Radio.

– Vårt budskap gick hem. Man ville rösta på oss eftersom folk ville ha en förändring till regeringens politik, sa Petteri Orpo, ordförande för Samlingspartiet, efter valet.

För regeringspartierna gick det sämre och Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta valresultat i ett kommunalval i modern tid.

Dumpade höbalar utanför kommunhus

Personalen i Lindesbergs kommun möttes på morgonen av 15 ruttna höbalar som blockerade dörren till kommunhuset, rapporterar P4 Örebro. Vem eller vilka som dumpat höbalarna under natten är okänt och händelsen har nu polisanmälts.

Forrige artikel Stiernstedt: ”En förstatligad sjukvård är fel väg att gå” Stiernstedt: ”En förstatligad sjukvård är fel väg att gå” Næste artikel Växeltelefon – var god dröj Växeltelefon – var god dröj
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.