Överblick: Föreslår att C och L slås ihop och högre söktryck till äldreomsorgen

ÖVERBLICK. Tidigare L-partiledare föreslår att Centerpartiet och Liberalerna borde slås ihop. Regeringen satsar på Norrland. Kommuner ser att fler vill jobba i äldreomsorgen. Läs Altingets överblick.

Enligt Bengt Westerberg, tidigare partiledare för Folkpartiet (numera Liberalerna), är det möjligt att det inte finns plats för två socialliberala partier i riksdagen. Därför föreslår han att Centerpartiet och Liberalerna skulle slå ihop partierna.

– Jag tror att många upplever att Liberalerna inte vet vad de vill. Vilket möjligtvis sades under min tid också – men jag tror att vi hade en tydligare profil då än i dag, säger Westerberg till SVT:s Morgonstudion.

Han säger att det fördes diskussioner om en sammanslagning redan på 70-talet.

– Och i dag står vi ideologiskt närmare varandra än då.

Norrlandssatsning

Regeringen presenterar en satsning i budgeten som syftar till att skapa en hållbar besöksnäring i norra delarna i landet. 100 miljoner ska gå till bland annat åtgärder som kompetens- och affärsutveckling, ekoturism, omställning i företagen samt kunskapsstöd hos Tillväxtverket.

Av de 39 kommuner som får ta del av det riktade statsbidraget, ligger majoriteten i Norrland. Det meddelar näringsdepartementet i ett pressmeddelande.

Förhandlingskrav

I oktober återupptas avtalsförhandlingarna mellan parterna inom industrin. Nu skriver industrifacken på Svd debatt att reallöneökningar är viktiga för att öka efterfrågan i ekonomin. Därför ger de besked om att deras lönekrav på 3 procent från 1 april är en rimlig utgångspunkt i förhandlingen.

Facken skriver i artikeln: ”Vårt mål är att nå en löneökningstakt som främjar en så bra återhämtning i svensk ekonomi och industri som möjligt – och som försvarar jobben.”

Högre söktryck till äldreomsorgen

I ett 20-tal kommuner i landet har intresset för att arbeta inom äldreomsorgen ökat. Det visar en undersökning som Ekot gjort. Det har varit fler sökande till sommarvikariaten, men de sökande har också haft än högre kompetens än tidigare år, exempelvis flerårig arbetslivserfarenhet och körkort.

Kommuner som Ekot har pratat med tror att coronapandemin har haft en påverkan som fått fler att söka.

– Dels är det personer som vill göra något bra, man känner att här finns det ett stort behov, och jag kan göra en insats. Sedan tror jag också att jobba i kommunen är en ganska säker arbetsgivare i förhållande till andra, då känns det tryggare att komma till oss, säger Maria Jonsson, förvaltningschef äldreomsorgen i Borås.

Forrige artikel Sexuella trakasserier på arbetsplatsen ökar självmordsrisk Sexuella trakasserier på arbetsplatsen ökar självmordsrisk Næste artikel Pressträff med socialminister Lena Hallengren om besöksförbud Pressträff med socialminister Lena Hallengren om besöksförbud
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.