Överblick: Hårdare tag mot stök i skolan och Migrationsverket segt i starten

Regeringen föreslår en slutlig las-överenskommelse trots Lagrådets kritik. Migrationsverket väntade med att gå upp i beredskapsläge inför flyktingvågen från Ukraina, och bensin och diesel blir dyrare igen. Mobilförbud på lektionstid kan införas. Läs Altingets överblick.

Bensin och diesel blir dyrare igen efter flera dagar av sjunkande priser. Bensinen stiger med 50 öre till 20,69 kronor litern och dieseln stiger med 1,10 kronor till 24,77 kronor litern, rapporterar TT/Omni. Prisuppgången beror på den ökning som återigen sker på världsmarknaden.

Likaså rapporterar flera medier att kakel och klinkers väntas bli dyrare framöver på grund av åtgången av gas och andra beståndsdelar som blivit dyrare att köpa in sedan kriget i Ukraina startade.

Migrationsverket seg i starten

Enligt en intern rapport från Migrationsverket väntade myndigheten i nära två veckor innan man gick upp i högsta beredskapsläge för att möta upp vågen av ukrainska flyktingar. Det rapporterar SVT.

”Det finns stora grupper av ukrainsk diaspora i länder som Tyskland, Polen, Spanien och Italien och det verkade mest troligt att det var till dessa länder de flesta ukrainare skulle komma att söka sig. Läget förändrades sedan väldigt snabbt och vi anpassade oss därefter.” skriver Migrationsverkets pressavdelning, som menar att situationen inledningsvis var svår at överblicka.

– Självklart hade vi kunnat ha en annan beredskap om det hade varit uppdraget, skriver Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik i ett debattinlägg i tidningen Resumé.

Mer studiero i skolan

Nu överlämnar regeringen en proposition till riksdagen om att stärka skolans arbete med trygghet och studiero. I propositionen föreslår regeringen bland annat en huvudregel om förbud mot mobiltelefoner på lektionstid och möjlighet för rektorn att införa mobilfria skoldagar. Dessutom ska rektorer få ökade möjligheter att omplacera eller stänga av elever och skolans personal ska få tydligare befogenheter att ingripa när situationen kräver det.

Ett förändrad las

Trots kritik från Lagrådet lägger regeringen fram ett nytt förslag till riksdagen om en förändrad arbetsrätt, rapporterar SR. Efter en lång politisk process med många stopp på vägen innebär den slutliga las-överrenskommelsen att arbetstagare ska få mer stöd om de mitt i livet vill vidareutbilda sig. Det ska också bli billigare och lättare för arbetsgivare att säga upp arbetstagare. Lagändringarna föreslås träda i kraft till sommaren.

Forrige artikel Brödrakamp om biskopskräkla Brödrakamp om biskopskräkla Næste artikel Nu tas steg mot förändrade regler för internmomsen Nu tas steg mot förändrade regler för internmomsen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.