Överblick: Hemarbete även i höst och ”skitidé” med marknadshyror

Region Skåne återkallar antigentester som visat fel provsvar och i dag firar Göteborg 400 år som stad. Coronarekommendationen om hemarbete väntas gälla även i höst och utredningen om fri hyressättning kritiseras hårt av ledande socialdemokrater. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Staden Göteborg grundades år 1621 av kungen Gustav II Adolf och i dag firar staden sitt 400-årsjubileum, rapporterar TT. Det ska bland annat serveras cirka 100 000 jubileumsbakelser på skolor och i omsorgen. Klockan 16.21 avfyrar Försvarsmakten en salut från frihamnsområdet. Ett större firande planeras till 2023 när coronapandemin förmodas vara över.

Antigentester i Skåne återkallas

Efter att 400 000 nyinköpta antigentester som Region Skåne köpt in från staden Wuhan i Kina visat felaktiga testresultat återkallar regionen testerna. Det rapporterar Sydsvenskan.

Antigentesterna kostade regionen nio miljoner kronor och levererades i mars. Men när var fjärde person på ett äldreboende testade positivt upptäckte man att det var testerna som visade fel. 99 procents träffsäkerhet krävs i Sverige.

– Resultatet hamnade väldigt långt under, säger Magnus Rasmussen, läkare på infektionskliniken på Sus i Lund.

”Skitidé” med fri hyressättning

Enligt januariavtalet ska fri hyressättning införas vid nyproduktion av lägenheter. Utredningen som tillsatts för detta har varit omdebatterad och presenteras i dag. Vänsterpartiet har hotat med att fälla statsminister Stefan Löfven om han går med på förslaget, och även framträdande socialdemokrater är öppet kritiska. SSU:s ordförande Philip Botström kallar förslaget om marknadshyror en ”skitidé” eftersom det skulle göra det ännu dyrare och svårare för unga att flytta hemifrån.

– Jag tycker inte att det här är en punkt som vi socialdemokrater- och som regeringen borde gå fram med, och om Centerpartiet vill skapa regeringskris, så får det stå för dem, säger han till SR.

Hemarbete även i höst 

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är hemarbete en av de rekommendationer som kommer att stanna kvar även i höst. Det säger han till DN. Även om smittspridningen minskar stadigt kvarstår människors ovilja att vaccinera sig som en betydande risk. Han varnar även för att ”ta ut segern i förskott” och sluta följa de råd och rekommendationer som fortfarande finns på plats.

Forrige artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (3 juni) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (3 juni) Næste artikel Överblick: SD ökade flyktingmottagandet och folkomröstning klar Överblick: SD ökade flyktingmottagandet och folkomröstning klar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.